Koperek jest tani i łatwo dostępny. Z dodatkiem warzyw i jajka zupa ma bardzo lekki, świeży smak. Świetnie nadaje się na letni obiad.

Zdrowa i smaczna zupa to dobry pomysł na letni obiad. Danie jest bardzo lekkie, a do tego wszystkie składniki możemy obecnie tanio kupić na rynku. Więc nie pozostaje nic więcej, jak przygotować zupę.

Koper włoski to bardzo aromatyczne i nadające intensywny smak zioło. Prócz jego niekwestionowanych zastosowań kulinarnych, ma również dużo właściwości cennych dla naszego zdrowia. To bogate źródło witaminy C, potasu, manganu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera również dużo fitoskładników odżywczych i skoncentrowanych olejków lotnych. 10 cudownych właściwości zdrowotnych kopru włoskiego znajdziesz natomiast poniżej.

Koper włoski uwalnia od problemów trawiennych, takich jak niestrawność, wzdęcia, gazy, zatwardzenia, kolka, zgaga, a nawet zespół jelita drażliwego. Zioło to wspomaga trawienie i zapobiega gromadzeniu się gazów w układzie pokarmowym. Pomaga nawet przywrócić prawidłowe funkcjonowanie zniszczonego na skutek chemioterapii czy radioterapii układu pokarmowego.

Żucie łyżeczki nasion kopru włoskiego po każdym posiłku przyspiesza trawienie, uwalnia od bólów żołądka i wzdęć. Jeśli cierpisz na niestrawność, możesz uzupełnić dietę o herbatkę z kopru włoskiego lub dwa razy dziennie pić wodę z dodatkiem 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kopru.

 

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • pęczek koperku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 małych ziemniaków
  • 1/2 por
  • kawałek selera
  • pół pęczka lubczyku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora siekamy na cienkie talarki i wrzucamy wszystko do garnka. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo.  Dodajemy do zupy ziemniaki i gotujemy około 15 minut, aż będą miękkie. Dodajemy posiekany lubczyk i koperek. W miseczce mieszamy ze sobą mąkę i śmietanę tak by nie powstały grudki. Dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze około 8 minut. Podajemy razem z jajkami.

 

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze