Zupa korbolowa? Radzę spróbować!

Składniki zupa dyniowa

Składniki do zupy dyniowej, zwanej również „korbolową”

Zupa dyniowa w Wielkopolsce zwana również korbolową, ma naprawdę bogatą historię. W Wielkopolsce uznawana była za danie dla gawiedzi, drobnych handlarzy oraz ubogich mieszkanców kamienic. W Stanach Zjednoczonych jest niezwykle popularna i podaje się ją jako jedno z dań na Święto Dziękczynienia. Była również podstawowym daniem dla więźniów wojny wietnamskiej w więzieniach komunistycznej Północy.

 

Składniki

  • Dynia: 500g.
  • Czosnek: 5 ząbków.
  • Mleko: 1L (3,2%).
  • Natka pietruszki do posypania.
  • Estragon otarty, kolendra, majeranek, pieprz czarny ziarnisty, pieprz czarny mielony, sól, pieprz biały.
  • Masło: do smażenia
  • Chleb: ok pół do przygotowania grzanek, polecam ciemny i ziarnisty.
  • Pestki dyni: 20-30g.

 

Sposób przygotowania

 

Dynię należy pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zalać szklanką wody (nie musi być przegotowana), nakryć przykryciem i gotować na średnim ogniu przez pół godziny. Co jakiś czas warto zamieszać. Po gotowaniu odsączyć dynię i przełożyć do innego naczynie. Odczekać ok. 10 minut aż się ochłodzi.

Pociąć czosnek na małe kawałki i razem z dynią wrzucić do garnka. Uruchomić blender i zmiksować wszystko aż zostanie puree. Dodać mleko, ziele angielskie, sól oraz kolendre. Pamiętać, żeby soli była co najmniej 1 łyżeczka. Po dwóch minutach gotowania dodać pieprz oraz estragon i majeranek. Gotować przez 5 – 6 minut. Należy uważać, żeby mleko nie wikipiało ani się „nie spaliło”. Ciągle mieszać.

Gdy już smaki się przegryzą można odstawić na chwilę zupę i wyjąć patelnie. Na początku przygotować grzanki a potem wyprażyć pestki dyni. Gdy już będą gotowe odłożyć do osobnych misek. Teraz już tylko trzeba nalać zupę na talerz, skruszyć nad nią ciut naci pietruszki, dodać grzanki i pestki.

 

Poniżej fotorelacja!

 

Smacznego życzą Smaki z Polski!

 

Na portalu Smaki z Polski trwa aktualnie Tydzień Zup w ramach cyklu Kulinarne Pory Roku! Sprwadź również inne nasze przepisy oraz artykuły mówiące o jesieni: Co jeść jesieniązupa czosnkowa – przepiszupa cebulowa – przepiszupa ziemniaczana – przepis oraz zupa kkelis – przepis.

 

Nie zapomnij też sprawdzić nasze felietonyprzepisygalerię i nie zapomnij rzucić okiem na nasz kalendarz!

Komentarze