Zupa cebulowa była popularna już w czasach rzymskich. Uznawano ją za pokarm ludzi ubogich. Cebula była popularna w świecie starożytnym, łatwa w uprawie, a jej zbiory obfite. Nowoczesna wersja zupy cebulowej pochodzi z Francji. W XVIII wieku podawana była jako wywar z bulionu wołowego oraz karmelizowanej cebuli, a w miarę upływu czasu do przepisu dodano grzanki oraz ser topiony.
.
Składniki
- cebula – 600 g,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- białe wino – 250 ml,
- bulion wołowy – 1000 ml (ew. 2 kostki)
- sól,
- pieprz,
- bagietka,
- czosnek 3-4 ząbki
- żółty ser – 120g
- tymianek
.
Sposób przygotowania
1. Cebule kroimy na drobne paseczki.
2. Garnek ustawiamy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy masło i olej. Po roztopieniu masła wrzucamy cebule. Smażymy ją przez 30 minut, cały czas mieszając.
3. Dodajemy wino, na którym cebula powinna się smażyć przez 3 minuty.
4. Wlewamy bulion i zostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 25-30 minut. Solimy i pieprzymy zupę.
5. Bagietkę kroimy na małe kromki, a następnie wstawiamy na około 5 minut do piekarnika lub tostera, by zrobić grzanki. Po wyciągnięciu grzanki nacieramy czosnkiem.
6. Zupę wlewamy do misek żaroodopornych lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy grzanki. Posypujemy serem i tymiankiem.
7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, tak aby ser się roztopił.
.
Smacznego!