Zupa cebulowa była popularna już w czasach rzymskich. Uznawano ją za pokarm ludzi ubogich. Cebula była popularna w świecie starożytnym, łatwa w uprawie, a jej zbiory obfite. Nowoczesna wersja zupy cebulowej pochodzi z Francji. W XVIII wieku podawana była jako wywar z bulionu wołowego oraz karmelizowanej cebuli, a w miarę upływu czasu do przepisu dodano grzanki oraz ser topiony.

.

Składniki

  • cebula – 600 g,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oleju,
  • białe wino – 250 ml,
  • bulion wołowy – 1000 ml (ew. 2 kostki)
  • sól,
  • pieprz,
  • bagietka,
  • czosnek 3-4 ząbki
  • żółty ser – 120g
  • tymianek

.

Sposób przygotowania

1. Cebule kroimy na drobne paseczki.

2. Garnek ustawiamy na wolnym ogniu, a następnie dodajemy masło i olej. Po roztopieniu masła wrzucamy cebule. Smażymy ją przez 30 minut, cały czas mieszając.

3. Dodajemy wino, na którym cebula powinna się smażyć przez 3 minuty.

4. Wlewamy bulion i zostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając przez 25-30 minut.  Solimy i pieprzymy zupę.

5. Bagietkę kroimy na małe kromki, a następnie wstawiamy na około 5 minut do piekarnika lub tostera, by zrobić grzanki. Po wyciągnięciu grzanki nacieramy czosnkiem.

6. Zupę wlewamy do misek żaroodopornych lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy grzanki.  Posypujemy serem i tymiankiem.

7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 5 minut, tak aby ser się roztopił.

.

Smacznego!

Komentarze