Ziemniaki w kuchni Polski są niezwykle popularne. Nic dziwnego, ich powszechna dostępność sprawiła, że do tradycyjnych dań obiadowych często stają się pysznym dodatkiem. Mają wiele wartości odżywczych, koniecznie trzeba je gotować odpowiednio długo i podawać najlepiej z wody bez ciężkich sosów. Z powodzeniem sprawdzą się jako podstawa kosmetyków, które możemy przygotować w domu.
Warzywo w surowej postaci jest po spożyciu trujące. Jednak gdy go zetrzemy i naniesiemy na krótki czas na twarz i dekolt nie musimy obawiać się zatrucia. Tak przygotowana maseczka delikatnie oczyści skórę i zmyje nadmiar sebum. Po zmyciu letnią wodą koniecznie należy wmasować w twarz krem nawilżający, by uniknąć podrażnień. Podobnie odżywczo zadziała papka z ugotowanego ziemniaka. Po odsączeniu z wody rozgniatamy warzywo i wbijamy do masy jedno żółtko. Ważne, by masa była ciepła. Taki zabieg zadziała jak pobudzający komórki kompres i pozostawi naszą skórę przyjemną w dotyku. Dodatek jajka sprawi, że skóra otrzyma zdrowe tłuszcze, przez co łatwiej będą się w późniejszych krokach pielęgnacji wchłaniać witaminy. Ziemniak może być także pomocny w walce z trądzikiem. Przy takich problemach z cerą zaleca się wykonywanie okładów i mas ze świeżo wyciśniętego soku ze startego warzywa wymieszanego z białą glinką kosmetyczną. Taką mieszaninę nakładamy na twarz przy pomocy wacika bawełnianego lub waty. Po odczekaniu około 15 minut przemywamy ciepłą wodą.
.
Sprężystość skóry
Część z nas szczególną uwagę przywiązuje do jędrności skóry. By wspomóc działanie kremów, diety i ćwiczeń, warto wykorzystać w pielęgnacji ziemniaki. Pu ugotowaniu kilku sztuk rozgniatamy z mundurkami lub bez, wbijamy jajko i dolewamy miodu. Jeśli mamy na celu dodatkowe nawilżenie możemy do takiej masy wlać tłuste mleko. Gdy papka jest jeszcze ciepła nakładamy na wybrane partie ciała takie jak uda czy ramiona i owijamy gazą/bandażem. Jeśli chcemy wzmocnić efekt można nakryć wybrane miejsce folią spożywczą w celu dodatkowego rozgrzania skóry. Przedstawiony zabieg zadziała jako ujędrniający kompres. Warto poświęcić kilkadziesiąt minut, by po systematycznym stosowaniu zauważyć poprawę kondycji naskórka. Po zadziałaniu na jego powierzchnię substancji oczyszczających, które zawierają ziemniaki, warto dobrze nawilżyć skórę. Nie bójmy się alergii i podrażnień, jeśli nie mamy ku temu specjalnych skłonności, po proponowanym zabiegu nie powinny pojawić się wysypki i zaczerwienienia.
.
Warto wszystko widzieć
Często zapominamy o naszych oczach. Warto pamiętać, że poza stosowaniem sztucznych łez, nawilżaniu okolić kącików oka i regularnym badaniu wzroku, warto odpowiednio zadbać o powieki i ich okolice. Na opuchliznę w około oczodołu zadba kompres z ziemniaka. Kroimy warzywo na cienkie plastry i kładziemy na kilka minut na powieki. Takie działanie powinno ochłodzić cienką skórę powieki. Jeśli martwimy się o podrażnienia zetrzyjmy ziemniaka, owińmy w gazę i tak przygotowany kompres przyłóżmy w okolice oka. Koniecznie jest pozbycie się soku, gdyż może on podrażnić śluzówkę. Po zakończeniu domowego zabiegu koniecznie umyjmy twarz delikatnym mleczkiem do pielęgnacji i wmasujmy krem o lekkiej konsystencji.
.
Dłonie i ich piękno
Kolejnym krokiem w naszym dbaniu o skórę jest doglądanie stanu skóry dłoni. To one narażone się na wszelkie kontakty z bakteriami, również skaleczenia , blizny i wysuszenie. W tym przypadku ważne jest by użyć ziemniaków, które już jakiś czas leżały w naszej kuchni. Starte warzywa odsączamy z wody i nakładamy na miejsca, które są podrażnione. Substancje zawarte w tej masce pomogą zwalczyć odmrożenia, odparzenia, również wszelkie wykwity skórne i rany. Gdy ugotujemy ziemniaki, rozgnieciemy i do tak przygotowanej papki dolejemy ulubionego oleju do ciała z powodzeniem możemy zastosować ją jako okład na dłonie. Jeśli nie wystąpią wcześniej alergie możemy nanieść masę na obszar od palców do nadgarstków, nałożyć bawełniane rękawiczki i w takim okładzie udać się spać. Rano po zmyciu masy warto dobrze nawilżyć dłonie i cieszyć się piękną skórą.
.
Jak widzimy, warzywa wciąż mają przed nami tajemnice. Warto dowiadywać się nowych informacji, by nie wydawać majątku na drogie kremu. Lepiej inwestować w warzywa ze znanych źródeł, najlepiej producentów z Polski.
.
Opracowała: Anna-Maria Stachowska