Na góralskie śniadanie idealnie pasują świeże bułeczki z dodatkiem farszu z m.in. bryndzy i cebuli.

Bryndza to poza oscypkiem najbardziej znany góralski ser z mleka owczego. Można nim smarować kanapki, robić z niego zupy, a nawet dodawać do pieczonych w domu bułek.

Bryndza jest to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.

Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie. Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.

.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 400 g bryndzy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka kminku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła

.

Sposób przygotowania:

Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do mąki wlewamy drożdże z wodą, dodajemy jeszcze jedną szklankę wody, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle. Bryndzę ucieramy ze śmietaną, jajkiem i kminkiem. Dodajemy cebulę i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem, ciasto dzielimy na kawałki, formujemy grube placki i kładziemy na blasze. Smarujemy masłem, na środku tworzymy wgłębienia, na które kładziemy farsz. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze