Na góralskie śniadanie idealnie pasują świeże bułeczki z dodatkiem farszu z m.in. bryndzy i cebuli.
Bryndza to poza oscypkiem najbardziej znany góralski ser z mleka owczego. Można nim smarować kanapki, robić z niego zupy, a nawet dodawać do pieczonych w domu bułek.
Bryndza jest to miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka, w Polsce, Rumunii, Rosji, Austrii, Czechach oraz na Słowacji i Ukrainie.
Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie. Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.
.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
Farsz:
- 400 g bryndzy
- 1 cebula
- 1 łyżka kminku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
.
Sposób przygotowania:
Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy. Do mąki wlewamy drożdże z wodą, dodajemy jeszcze jedną szklankę wody, posypujemy solą, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Cebulę obieramy i podsmażamy na maśle. Bryndzę ucieramy ze śmietaną, jajkiem i kminkiem. Dodajemy cebulę i mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem, ciasto dzielimy na kawałki, formujemy grube placki i kładziemy na blasze. Smarujemy masłem, na środku tworzymy wgłębienia, na które kładziemy farsz. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura