Kiedy robić grilla, jak nie latem? Zachęcamy więc do spróbowania szaszłyków z wątróbką drobiową, autorstwa Walentego Kani
Składniki:
-½ kg wątróbek drobiowych
-150 g słoniny
-5 cebul
-2 papryki
-4 łyżki oleju,
-5 ziaren ziela angielskiego
-5 łyżek soku z cytryny
-3 listki laurowe
-½ łyżeczki szałwii
-sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki umyć, oczyścić z błon, opłukać, osączyć, pokroić na średniej wielkości kawałki
2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry, podobnie słoninę.
3. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, pozbawić gniazda niesennego, umyć, a następnie pokroić na średniej wielkości kawałki
4. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju, sok z cytryny, zmiażdżone liście laurowe, stłuczone ziarna ziela anielskiego, posiekaną szałwię, pieprz
5. Wszystko dokładnie wymieszać
6. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wątróbkę, słoninę, cebulę, a następnie odstawić na godzinę do chłodnego miejsca
7. Na szpadki nadziewać na przemian wątróbkę owiniętą słoniną, cebulę, paprykę
8. Upiec na grillu lub w piekarniku.
9. Po upieczeniu przyprawić solą. Podawać z surówkami, frytkami.
Walenty Kania
Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych