Kiedy robić grilla, jak nie latem? Zachęcamy więc do spróbowania szaszłyków z wątróbką drobiową, autorstwa Walentego Kani

 

Składniki:

-½ kg wątróbek drobiowych

-150 g słoniny

-5 cebul

-2 papryki

-4 łyżki oleju,

-5 ziaren ziela angielskiego

-5 łyżek soku z cytryny

-3 listki laurowe

-½ łyżeczki szałwii

-sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1.Wątróbki umyć, oczyścić z błon, opłukać, osączyć, pokroić na średniej wielkości kawałki

2. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry, podobnie słoninę.

3. Paprykę przekroić wzdłuż na pół, pozbawić gniazda niesennego, umyć, a następnie pokroić na średniej wielkości kawałki

4. W miseczce wymieszać 2 łyżki oleju, sok z cytryny, zmiażdżone liście laurowe, stłuczone ziarna ziela anielskiego, posiekaną szałwię, pieprz

5. Wszystko dokładnie wymieszać

6. Tak przygotowaną marynatą natrzeć wątróbkę, słoninę, cebulę, a następnie odstawić na godzinę do chłodnego miejsca

7. Na szpadki nadziewać na przemian wątróbkę owiniętą słoniną, cebulę, paprykę

8. Upiec na grillu lub w piekarniku.

9. Po upieczeniu przyprawić solą. Podawać z surówkami, frytkami.

 

Walenty Kania

Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych

Komentarze