Lekarze i dietetycy zachęcają nas do jedzenia wielu owoców i warzyw, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Szybkim sposobem na uzupełnienie witamin oraz spełnienie tego wymagania jest przygotowanie pysznego i zdrowego soku, który jednocześnie mocno syci.
Korzyści z picia soków
Po pierwsze są świetnym źródłem witamin oraz mikro i makroelementów. Wiele związków w tym witamina A, C, E lub takie składniki mineralne jak żelazo, miedź czy magnez znajdują się w nietrawionym błonniku, co uniemożliwia dostarczenie ich organizmowi. Dzięki przygotowaniu soku w dość szybkim czasie nasze ciało przyswaja wszystkie te elementy i pozwala znacząco zaoszczędzić energię, którą musielibyśmy przeznaczyć na normalne trawienie jedzenia.
Po drugie woda. Jak wszyscy dobrze wiemy w większości składamy się z wody, którą stale musimy uzupełniać. Według naukowców powinniśmy pić po 8 szklanek dziennie by zapewnić sprawne funkcjonowanie organizmu. Picie soków pozwala spełnić ten wymóg oraz dodatkowo dostarczyć energii na cały dzień.
Kolejnym plusem jest dostarczanie naturalnych cukrów wraz z zawartymi w nich substancjami pozytywnie wpływającego na nasze ciało, których próżno szukać w cukrze kupowanym w sklepie. W ten sposób zapewniamy sobie energię bez obawy o chemię i tłuszcze zawarte m.in. w słodyczach.
Po czwarte pozwala nam oczyszczać organizm z toksyn oraz innych niepożądanych substancji, a także wzmacnia metabolizm, dzięki któremu szybciej pozbywamy się zbędnych kilogramów. Dodatkowo zawarte w wielu warzywach i owocach przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki przyczyniając się do hamowania procesów starzenia się skóry oraz zwiększając naszą odporność na nowotwory.
Warzywa z których warto przygotować sok
Buraki – Zawierają witaminę A, B1, C oraz takie składniki mineralne jak magnez, miedź czy chlor. Pozytywnie wpływają na produkcję krwi, zwalczanie anemii oraz leczenie białaczki. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i odkwaszają organizm. Zawierają bardzo silne przeciwutleniacze. Buraki do wyciskania nie obieramy lecz szorujemy.
Czosnek – zawiera witaminy A, B1, B2, C i PP. Jest bogaty w magnez, potas, selen, wapń czy chrom. Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie i pomaga na zgagę. Zawiera silne przeciwutleniacze, pobudza produkcję insuliny i zwalcza pasożyty w układzie pokarmowym. Wykorzystujemy tylko świeży czosnek po ząbku lub dwa do soku.
Cebula – poza witaminami A, B, C i E zawiera mangan, potas, siarkę, wapń oraz żelazo. Działa bakteriobójczo i przeciwgrzybicznie. Zwiększa odporność organizmu, ma działanie moczopędne, przeciwcukrzycowe i wykrztuśne. Świetnie przeciwdziała zaparciom i zakrzepom. Używamy świeżej cebuli. Przekrojona i pozostawiona w lodówce absorbuje z niej drobnoustroje i zanieczyszczenia.
Marchew – zawiera wiele witamin: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP a także składników mineralnych: miedź, potas, siarka, sód, kobalt, wapń. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega chorobom nowotworowym oraz serca, obniża poziom złego cholesterolu. Wzmacnia odporność i zapobiega zaparciom. Jest słodka i pasuje do większości soków.
Brokuły – oprócz witamin A, B, C i E, a także potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu ma wiele właściwości zdrowotnych takich jak: działanie przeciwnowotworowe, przeciwzaćmowe, wspomaga i regeneruje organizm. Przed przygotowaniem soku dokładnie myjemy brokuły i tniemy na kawałki. Nadają się zarówno różyczki jak i łodygi oraz liście.
Seler – poza tym, że zwiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy jest bogaty w witaminę B, E i PP oraz minerały: cynk, wapń, żelazo, fosfor. Wzmacnia paznokcie, skórę i włosy, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie, uspokajająco i przeciwbólowo. Korzystnie wpływa na serce i wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych. Seler tniemy na kawałki i wyciskamy sok. Nadają się do tego łodygi i liście.
Szparagi – są świetnym źródłem witaminy A, C i E oraz potasu, żelaza i wapnia. Wzmacniają układ odpornościowy, wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegają nowotworom, oczyszczają organizm z toksyn oraz mają działanie moczopędne. Aby przygotować warzywa dokładnie je myjemy i wkładamy do sokowirówki twardszą stroną.
Jarmuż – zawiera przede wszystkim witaminę C i K oraz wapń, potas, fosfor, sód i magnez. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiega miażdżycy, wspiera krzepnięcie krwi a także działa przeciwutleniająco i antynowotworowo. Po umyciu liście zwijamy w rulon i wyciskamy sok.
Przykłady soków z warzyw
Poza wymienionymi warzywami można skorzystać również z innych jak np. kapusta lub pasternak. Do czystych warzywnych soków można dodać również odrobinę owoców, które wzbogacą smak. Dla przykładu prezentujemy kilka ciekawych soków wartych przygotowania:
Buraczano-selerowy, świetnie działający na odporność:
- 3 buraki
- 2 łodygi selera naciowego
- Papryczka chilli
- jabłko
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
Brokułowo-kapuściany
- 2 brokuły
- 1/8 kapusty
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
Liściasto-ananasowy
- 250 g posiekanego jarmużu
- 250 g posiekanej boćwiny
- 5 g świeżej pokrzywy
- półćwiartka ananasa
.
Źródło: Onix prodcuent ziemniaków, batatów, czosnku oraz włoszczyzny