Śledź po kaszubsku to smażona wersja PRL-owskiego przysmaku. Sprawdźcie przepis i spróbujcie sami, bo naprawdę warto.
Sposobów przygotowania tego PRL-owskiego przysmaku jest mnóstwo. Pieczone, smażone marynowane. Co najważniejsze wszystkie świetnie sprawdzają się na polskich stołach.
Śledź jest jednym z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.
Wersją smażoną z sosem pomidorowym są śledzie po kaszubsku.
Zapraszamy
- Czas przygotowania: 60 minut
- Czas smażenia: 50 minut
.
Składniki:
- 1 kg śledzi małosolnych
- 1 kg cebuli
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 0, 5 l oleju
- Cukier
- Sól
- 2 liście laurowe
- 8 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
.
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos.
Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszystkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem.
Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.
.
Smacznego
Dla Smaków z Polski
Maciej Kasprzak