Śledź po kaszubsku to smażona wersja PRL-owskiego przysmaku. Sprawdźcie przepis i spróbujcie sami, bo naprawdę warto.

Sposobów przygotowania tego PRL-owskiego przysmaku jest mnóstwo. Pieczone, smażone marynowane. Co najważniejsze wszystkie świetnie sprawdzają się na polskich stołach.

Śledź jest jednym z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.

Wersją smażoną z sosem pomidorowym są śledzie po kaszubsku.

Zapraszamy

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Czas smażenia: 50 minut

.

Składniki:

  • 1 kg śledzi małosolnych
  • 1 kg cebuli
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0, 5 l oleju
  • Cukier
  • Sól
  • 2 liście laurowe
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego

.

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w półksiężyce. Wyłożyć ją do garnka lub na patelnię zalać całym olejem i smażyć, Dodać koncentrat, goździki, liść laurowy, ziele angielskie i wymieszać i smażyć dalej aż cebula będzie miękka. Następnie ostudzić sos.

Na każdym płacie ułożyć po łyżce sosu zawinąć i spiąć wykałaczką i w bok każdego śledzia włożyć po łyżeczce sosu. Wszystkie zawijane śledzie wyłożyć w pojemnik i zalać całym sosem.

Schłodzić w lodówce i podawać na zimno.

.

Smacznego

Dla Smaków z Polski

Maciej Kasprzak

Komentarze