Podroby zawierają wiele wartości odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Serca, grasice, żołądki, czy nerki – kiedyś kojarzone z kuchnią uboższej warstwy społeczeństwa – dziś wkraczają na salony. Poniżej prezentujemy przepis na serca cielęce po bałkańsku wg Walentego Kani
.
Składniki
-½ kg serca cielęcego
-olej
-sól, pieprz
.
Sposób przygotowania
1. Serce przekroić wzdłuż, oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posolić, posmarować olejem.
2. Na rozgrzanym ruszcie piec około 5-8 minut.
3. Po upieczeniu oprószyć pieprzem.
4. Podawać na gorąco z sałatkami warzywnymi, grillowanymi bakłażanami lub cukinią.
.
.
Walenty Kania
Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych