Dla znudzonych zwykłym puree i ciekawych nowych smaków proponujemy selerowe puree, które można podawać do mięsa i ryb.
Seler jest niezwykle zdrowy i smaczny. Nadaje ciekawego posmaku i świetnie komponuje się z innymi produktami. Warzywo znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Ze względu na swoje właściwości jest szczególnie polecany dla osób na diecie. Więcej na ten temat znajdziecie w materiale: seler – święty graal dietetyki
Korzeń i liście selera są wykorzystywane jako warzywo i przyprawa. Seler uprawiany jest od ponad 2000 lat. Cała roślina zawiera olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów. W warzywie jest dwa razy więcej witaminy C niż w owocach cytrusowych. Oprócz tego zawiera witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP, niewielkie ilości beta-karotenu a także witaminę E. Wśród warzyw korzeniowych zawiera najwięcej fosforu, zawiera również dużo wapnia, potasu oraz cynku.
Przygotowane przez nas selerowe puree świetnie zastępuje zwykłe i nadaje się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.
.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 mały seler
- łyżka musztardy
- 40 g masła
- 2 łyżki śmietany
- koperek
- skórka z cytryny
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki oraz seler obieramy i gotujemy osobno do miękkości. Następnie warzywa łączymy, dodajemy musztardę, śmietanę, koperek, skórkę z cytryny oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy i podajemy.
Smacznego!