Seler to roślina z gatunku selerowatych występująca dziko na terenie Europy, Azji zachodniej i południowej, Kaukazu oraz Afryki. Co ciekawe w Polsce w stanie dzikim znajdziemy go jedynie na wyspie Uznam. Ta dwuletnia zwyczajna roślina jest przebojem w dietetyce. Zawiera jedynie 7 kcal w 100 gramach, a poza tym ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
O pomoc w przygotowaniu materiału na temat tej rośliny wchodzącej w skład włoszczyzny poprosiliśmy jej producenta, firmę Onix, która przygotowała dla nas zaskakujące informacje.
.
Warzywo znali już starożytni Grecy i Rzymianie, choć początkowo traktowane było jako ozdoba. Później poznano się na jego licznych właściwościach zdrowotnych. Hipokrates zalecał seler jako środek uspokajający dla mocno zdenerwowanych osób. Nasze dzisiejsze odmiany wywodzą się z dzikiego selera, na bazie którego w późniejszym okresie Włosi na potrzeby kuchni wyhodowali nowe rodzaje. W średniowiecznej Europie uważany był za warzywo luksusowe, rzadko hodowane w ogródkach. Kiedy w XVII wieku roślina dotarła na dwór carycy Katarzyny II uprawiana była podobnie jak w starożytności w celach ozdobnych. Ostatecznie moda na seler pojawiła się pod koniec XVIII wieku.
.
Właściwości
Seler szczególnie ceniony jest w Stanach Zjednoczonych i Japonii, gdzie wykorzystywany jest w wielu dietach. Tamtejsi naukowcy postanowili je zbadać i odkryli, że zawiera ponad 80 składników odżywczych. Warto jeść seler gdyż:
- zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, poza tym jest bogaty w witaminy: B, E i PP,
- zawiera bardzo dużo fosforu, a także cynku, magnezu, potasu, wapnia i żelaza,
- wzmacnia paznokcie, skórę i włosy,
- jest dobrym źródłem błonnika,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- działa moczopędnie,
- pobudza przemianę materii a także wzmaga apetyt,
- ułatwia trawienie,
- działa uspokajająco i antydepresyjnie,
- obniża ciśnienie tętnicze,
- ma działanie przeciwzapalne,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- działa przeciwbólowo,
- zawiera przeciwutleniacze chroniące przed nowotworami,
- wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych,
- wzmacnia serce.
Kuchnia
Seler jest dla nas zwyczajnym warzywem sprowadzonym do Polski przez królowe Bonę, o czym pisaliśmy już w artykule o włoszczyźnie. Wykorzystujemy go do przygotowania wywarów, sosów, pieczeni, a nawet do domowego ketchupu. Poza tym bardzo zdrowe są wszelkiego rodzaju sałatki, a także soki. Te ostatnie są dość popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie przyrządza się je na bazie selera łodygowego. Podobnie we Francji, gdzie ze zmiażdżonych korzeni wyciska się sok pity w celu pobudzenia apetytu, czy też wzmacniania i oczyszczania organizmu. Z selera można również przygotować zdrowe i smaczne wino.
.
Ciekawostki
- seler dodaje zupie smak, zastępując sól,
- jedzenie selera pomaga usunąć nieświeży oddech,
- wywar z warzywa zmniejsza ból artretyczny i ból stawów,
- seler może wywoływać alergię. Jeśli jedząc warzywo zauważymy jej objawy należy go odstawić,
- w przeszłości uważano, że przynosi szczęście, dlatego wieszano go nad drzwiami wejściowymi,
- starożytni Rzymianie zalecali seler jako afrodyzjak,
- zwycięzcy igrzysk nemejskich otrzymywali wieniec upleciony z liści selera,
- pomaga m.in. przy takich chorobach i dolegliwościach jak: rak, zapalenie płuc, alzheimer, katar sienny, nadciśnienie, grzybica, niestrawność, menopauza, podagra, zapalenie pęcherza moczowego.
.
Jak widać seler to niezwykłe warzywo, które zwykle stosujemy do bulionów nawet nie zastanawiając się nad jego właściwościami. W dietach może być świetnym rozwiązaniem, dzięki któremu będziemy mogli zjeść smaczną potrawę i jednocześnie przyczynić się do zrzucenia wagi. Jeśli możemy, jedzmy go jak najczęściej, co z pewnością wyjdzie nam na zdrowie.
.
.
opracował: Dawid Brandebura
Źródło: Onix