Jeśli szykujemy obiad dla całej rodziny warto skorzystać z przepisów na dania pieczone. Nie wymagają tyle uwagi co gotowane, czy smażone, a w efekcie uzyskujemy danie, które sprawia wrażenie wykwintnego i świetnie się prezentuje. Nie inaczej jest ze schabem po śląsku, którym nakarmimy całą rodzinę.

Tradycyjnym dodatkiem z tej regionalnej kuchni pasującej do tego dania będą z pewnością kluski śląskie, które świetnie wpijają sos oraz czerwona kapusta. Nie obejdzie się również bez pysznych kiszonych ogórków, które stanowią świetną zakąskę oraz dodają charakterystycznego polskiego kwaśnego smaku.

Sposób przygotowania

  • 1 kg schabu
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • łyżka musztardy
  • ostra papryka
  • kminek
  • majeranek
  • sól i pieprz

.

Składniki

hab nacinamy wzdłuż. Sól, pieprz, czosnek, kminek, majeranek i paprykę wrzucamy do moździerza, dodajemy odrobinę oleju i rozcieramy na pastę, którą wcieramy w schab. Z kiełbasy ściągamy skórkę i wkładamy ją do środka mięsa. Smarujemy musztardą i zawijamy schab w roladę. Wiążemy sznurkiem wkładamy do brytfanny z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony, dolewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Posypujemy nią schab, a następnie całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Schab wyciągamy i kroimy w plastry. Podajemy z kluskami śląskimi oraz sosem, powstałym z pieczenia. Aby zagęścić sos możemy dodać zasmażkę.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze