Jeśli szykujemy obiad dla całej rodziny warto skorzystać z przepisów na dania pieczone. Nie wymagają tyle uwagi co gotowane, czy smażone, a w efekcie uzyskujemy danie, które sprawia wrażenie wykwintnego i świetnie się prezentuje. Nie inaczej jest ze schabem po śląsku, którym nakarmimy całą rodzinę.
Tradycyjnym dodatkiem z tej regionalnej kuchni pasującej do tego dania będą z pewnością kluski śląskie, które świetnie wpijają sos oraz czerwona kapusta. Nie obejdzie się również bez pysznych kiszonych ogórków, które stanowią świetną zakąskę oraz dodają charakterystycznego polskiego kwaśnego smaku.
.
Sposób przygotowania
- 1 kg schabu
- 250 g kiełbasy śląskiej
- 250 ml wywaru warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- łyżka musztardy
- ostra papryka
- kminek
- majeranek
- sól i pieprz
.
Składniki
hab nacinamy wzdłuż. Sól, pieprz, czosnek, kminek, majeranek i paprykę wrzucamy do moździerza, dodajemy odrobinę oleju i rozcieramy na pastę, którą wcieramy w schab. Z kiełbasy ściągamy skórkę i wkładamy ją do środka mięsa. Smarujemy musztardą i zawijamy schab w roladę. Wiążemy sznurkiem wkładamy do brytfanny z rozgrzanym olejem. Smażymy z każdej strony, dolewamy bulion i dusimy na wolnym ogniu przez około 25 minut. Cebulę obieramy i siekamy. Posypujemy nią schab, a następnie całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Schab wyciągamy i kroimy w plastry. Podajemy z kluskami śląskimi oraz sosem, powstałym z pieczenia. Aby zagęścić sos możemy dodać zasmażkę.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura