Pyry z gzikiem – postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego sera twarogowego. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem. Obecnie ziemniaki w mundurkach zastępowane bywają obieranymi lub nawet chlebem. Danie podawane jest w wielu poznańskich i wielkopolskich restauracjach.
Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu i świetnie nadaje się na obiad w trakcie postu. Danie powstało w XIX wieku, kiedy to na ziemiach polskich rozpowszechnił się ziemniak.
Potrawę najczęściej jada się w piątki.
.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g twarogu
- mleko/śmietana
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i gotujemy. W tym czasie przyrządzamy gzik. Do tego bierzemy twaróg, który polewamy mlekiem/śmietaną i mieszamy. Kiedy mamy już odpowiednią dla nas konsystencję (osobiście preferuję bardziej gęstą) dodajemy cebulę, sól i pieprz. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Ugotowane ziemniaki kładziemy na talerz i nakładamy gzik. Możemy dodać posiekany szczypiorek.
.
Smacznego!