Pyry z gzikiem – postne danie kuchni wielkopolskiej złożone z ziemniaków (w gwarze poznańskiej pyr) oraz gziku, czyli odpowiednio przyprawionego sera twarogowego. Ziemniaki najczęściej gotowane są w mundurkach, czyli bez obierania. Całość może być doprawiona śmietaną, solą, pieprzem i olejem. Obecnie ziemniaki w mundurkach zastępowane bywają obieranymi lub nawet chlebem. Danie podawane jest w wielu poznańskich i wielkopolskich restauracjach.

Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu i świetnie nadaje się na obiad w trakcie postu. Danie powstało w XIX wieku, kiedy to na ziemiach polskich rozpowszechnił się ziemniak.

Potrawę najczęściej jada się w piątki.

.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g twarogu
  • mleko/śmietana
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz

.

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy. W tym czasie przyrządzamy gzik. Do tego bierzemy twaróg, który polewamy mlekiem/śmietaną i mieszamy. Kiedy mamy już odpowiednią dla nas konsystencję (osobiście preferuję bardziej gęstą) dodajemy cebulę, sól i pieprz. Ponownie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do lodówki, by smaki się przegryzły. Ugotowane ziemniaki kładziemy na talerz i nakładamy gzik. Możemy dodać posiekany szczypiorek.

.

Smacznego!

onix_logo-288x300

Komentarze