Flaki stanowią ważny element kuchni polskiej, lecz spotkamy je również w innych krajach. Warto z nimi eksperymentować poznając nowe smaki.

.

Składniki:

  • 1 ½ kg flaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka harissy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Flaki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki o wymiarach 2 na 4 centymetry.

2. Flaki włożyć do garnka, zalać osoloną wodą, gotować przez 2 godziny.

3. Wyjąć, odcedzić, wywar pozostawić.

4. Na małym ogniu postawić żeliwny garnek, rozgrzać w nim oliwę, podsmażyć flaki.

5. Po paru minutach dodać czosnek, paprykę, koncentrat pomidorowy, połowę kminu rzymskiego, harissę, zalać wywarem z gotowania flaków.

6. Flaki gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 2 godziny.

7. Na 2–3 minuty przed zdjęciem z ognia przyprawić resztą kminu, solą, pieprzem. Podawać z ćwiartką cytryny.

 

Walenty Kania

Więcej przepisów na Kuchnia dla odważnych

Komentarze