Flaki stanowią ważny element kuchni polskiej, lecz spotkamy je również w innych krajach. Warto z nimi eksperymentować poznając nowe smaki.
.
Składniki:
- 1 ½ kg flaków
- 2 łyżki oliwy
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 malutka puszka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
- 1 łyżka harissy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Flaki umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki o wymiarach 2 na 4 centymetry.
2. Flaki włożyć do garnka, zalać osoloną wodą, gotować przez 2 godziny.
3. Wyjąć, odcedzić, wywar pozostawić.
4. Na małym ogniu postawić żeliwny garnek, rozgrzać w nim oliwę, podsmażyć flaki.
5. Po paru minutach dodać czosnek, paprykę, koncentrat pomidorowy, połowę kminu rzymskiego, harissę, zalać wywarem z gotowania flaków.
6. Flaki gotować pod przykryciem na małym ogniu kolejne 2 godziny.
7. Na 2–3 minuty przed zdjęciem z ognia przyprawić resztą kminu, solą, pieprzem. Podawać z ćwiartką cytryny.
Walenty Kania
Więcej przepisów na Kuchnia dla odważnych