Flaki można przyrządzić na milion sposobów. Znawca tematu Walenty Kania tym razem proponuje po bułgarsku.

Składniki:

  • ½ kg flaków baranich lub wołowych
  • 1 szklanka mleka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka papryki
  • 4 łyżki octu
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżki ostrej papryki
  • sól, pieprz

.

Sposób przygotowania:

1. Flaki oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez 10 minut, odcedzić

2. Ponownie włożyć do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości

3. Ugotowane flaki wyjąć, przestudzić, pokroić w cienkie paseczki.

4. Wywar przecedzić, ponownie wstawić na ogień.

5. W trakcie gotowania najpierw wlewać mleko, olej, przyprawić papryką, solą, pieprzem, a następnie włożyć flaki do zupy, by nabrały odpowiedniej temperatury.

6. Osobno w miseczce podawać ocet z rozgniecionym czosnkiem i ostrą paprykę.

 

Walenty Kania

Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych

Komentarze