Flaki można przyrządzić na milion sposobów. Znawca tematu Walenty Kania tym razem proponuje po bułgarsku.
Składniki:
- ½ kg flaków baranich lub wołowych
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka papryki
- 4 łyżki octu
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżki ostrej papryki
- sól, pieprz
.
Sposób przygotowania:
1. Flaki oczyścić, opłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez 10 minut, odcedzić
2. Ponownie włożyć do garnka, zalać wodą, gotować do miękkości
3. Ugotowane flaki wyjąć, przestudzić, pokroić w cienkie paseczki.
4. Wywar przecedzić, ponownie wstawić na ogień.
5. W trakcie gotowania najpierw wlewać mleko, olej, przyprawić papryką, solą, pieprzem, a następnie włożyć flaki do zupy, by nabrały odpowiedniej temperatury.
6. Osobno w miseczce podawać ocet z rozgniecionym czosnkiem i ostrą paprykę.
Walenty Kania
Więcej przepisów na: Kuchnia dla odważnych