Niezaprzeczalnym królem wśród polskich zup jest rosół. Każdy z nas powinien potrafić przyrządzić tę potrawę, bez dodatku kostek rosołowych.

Nie ma polskiej kuchni bez rosołu. Podajemy go na wielu uroczystościach oraz podczas niedzielnych obiadów. Historia zupy jest bardzo długa, o czym możecie się dowiedzieć z naszego artykuły: polski rosół, amerykański celebryta. Istnieją różne odmiany potrawy. Można go przygotować na bazie samych skrzydełek z kurczaka, lecz prawdopodobnie najlepiej smakuje z dodatkiem drobiu i wołowiny.

Często zastanawiamy się co zrobić z warzywami oraz mięsem, które zostają po przygotowaniu zupy. By niczego nie zmarnować można je wykorzystać jako farsz do takich potraw jak pierogi lub kartacze.

.

Składniki:

  • 1 kura
  • 400 g szponder wołowy
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek lubczyku
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 4 goździków
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól

.

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy i kroimy. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy mięso oraz warzywa i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz, goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawiamy na wolny ogień na 3,5 godziny Solimy i dodajemy lubczyk oraz natkę pietruszki. Trzymamy jeszcze około 0,5 godziny.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz domowym makaronem.

.

Smacznego

Dawid Brandebura

firma Onix

                      www.onix.pl

Komentarze