Owoce te znane były i cenione już w starożytności, Egipcjanie wkładali je do grobowców zmarłych, wierząc iż w ten sposób zapewnią im godziwy posiłek w zaświatach. Takiego odkrycia dokonali archeologowie m.in. w grobowcu znanego tebańskiego architekta Ka. Znali je również Rzymianie, Grecy i Etruskowie, którzy uprawiali śliwki w swoich sadach. Teofrast wspomina w swoich księgach o licznych śliwkach w Tebach i Memfis, a zwłaszcza w Damaszku, stąd tez śliwki eksportowano w miodzie i suszone. Śliwka jednak znana jako „dzika śliwa” pochodzi najprawdopodobniej z rejonów Morza Kaspijskiego, gdzie do dziś występuje dziko rosnąca.

Dziś istnieje około 6.000 odmian śliwek hodowlanych. Jednak te najbardziej popularne to śliwka węgierka, mirabelka, renkloda i śliwka japońska.

O owocach brunatnych, granatowych lub ciemno – fioletowych, owalnie zaokrąglonych i wydłużonych, miąższ mają dość twardy barwy zielonkawo – złocistej z wyraźnym woskowym nalotem. Śliwka węgierka (śliwa) zwana jest również śliwą domową. Słynna dzięki powidłom śliwkowym o lekko kwaskowatym posmaku, wykorzystywanym do ciast, deserów, słodkich bułek, naleśników itd. Owoce śliwki węgierki świetnie nadają się do pieczenia, suszenia i jako dodatek do różnego rodzaju potraw, zarówno tych na słodko, jak i mięsnych czy owocowo – warzywnych. Robi się z nich wina, nalewki i inne tego typu wyroby jak chociażby znana wszystkim w świecie śliwowica. No i oczywiście kompoty, jak np. uwielbiany i tradycyjny w naszym kraju kompot z suszonych śliwek podawany podczas Wigilii. Ostatnio miałam też okazję spróbować śliwek węgierek w octowej marynacie i przyznam, że były przepyszne. Octu było w nich nie wiele, tyle, że wyciągał ze śliwek ten ich specyficzny posmak, łagodząc jednocześnie kwaskowość owocu.

.

Składniki

Składniki na powidła z piekarnika :
  • śliwki [dużo]
Składnika na powidła z garnka :
  • śliwki
  • cukier brązowy [na każdy kg śliwek przypada 30 g cukru]

 

.

Sposób przygotowania

Powidła z piekarnika:

  1. Śliwki myjemy i osuszamy.
  2. Usuwamy pestki i przekładamy śliwki do naczynia żaroodpornego.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. 
  4. Wkładamy śliwki i pieczemy przez 2h. Bez mieszania.
  5. Po upływie wyznaczonego czasu, wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim śliwki do następnego dnia.
  6. Na drugi dzień przed pieczeniem mieszamy śliwki i wkładamy, podobnie jak dzień wcześniej do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy przez kolejne 2-3 h w zależności od tego, jak gęste chcemy otrzymać powidła. 
  7. Od czasu do czasu mieszamy.
  8. Kiedy powidła będą gotowe, przekładamy je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu. Pozostawiamy je w takie pozycji aż do ostygnięcia.   
* W związku z waszymi uwagami w komentarzach, jeżeli zaobserwujecie, że wasze śliwki zaczynają się przypalać, kolejnego dnia zanim włożycie naczynie z powidłami do piekarnika, przykryjcie folią aluminiową. Ja nie miałam takiego problemu. Wręcz przeciwnie, moje śliwki puściły tyle soku, że musiałam je dłużej potrzymać w piekarniku :-).
** Za każdym razem po wyłączeniu piekarnika, uchylcie drzwiczki.

Powidła z garnka:

  1. Śliwki myjemy i osuszamy.
  2. Usuwamy pestki i przekładamy owoce do garnka.
  3. Stawiamy garnek na rozgrzanym palniku [najwyższy stopień] i smażymy, cały czas mieszając.
  4. Po około 5 minutach zmniejszamy rozgrzanie palnika o stopień niżej. I powtarzamy tą czynność, aż dojdziemy do średniego poziomu. [ ja mam 9 stopniową skalę i dochodzę do 4 ].
  5. Smażymy śliwki na średnim ogniu przez 2 h. Mieszając.
  6. Po upływie tego czasu wyłączamy planik i pozostawiamy powidła do następnego dnia.
  7. Kolejnego dnia dodajemy cukier i smażymy powidła na średnim ogniu kolejne 2 h. Mieszając.
  8. Kiedy powidła będą gotowe, przekładamy je do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy wieczkiem do dołu. Pozostawiamy je w takie pozycji aż do ostygnięcia. 

.

Smacznego!

Marta Czernik

https://nietylkokuchnia.blogspot.com/

Komentarze