Nie ma prawdziwej wigilii bez tradycyjnego polskiego barszczu z uszkami. Buraki mają wiele właściwości zdrowotnych, a do tego bardzo dobrze smakują, dlatego powinny pojawiać się na naszych stołach jak najczęściej.

buraczkiZnane są już od ponad 4000 lat. Początkowo jedzono głównie liście i łodygę, dopiero kiedy w Babilionie zaczęto spożywać również bulwy, starożytni Grecy i Rzymianie zainteresowali się tą częścią warzywa. W średniowiecznej Europie buraki uprawiano we Francji, Niemczech oraz Włoszech.

Obecnie odmiana cukrowa jest bardzo ważną gałęzią rolnictwa, gdyż około 40% światowej produkcji cukru powstaje właśnie z niej. Polska zajmuje 7. miejsce pod względem produkcji z wynikiem 11,6 mln. ton rocznie.

.

Właściwości zdrowotne

Buraki można stosować w diecie odchudzającej, ponieważ zawierają zaledwie 38 kcal w 100 g. Podobniej jak poprzednie omawiane warzywa buraki mają wiele właściwości zdrowotnych m.in.:

  • witaminy A, B1, C
  • zwierają wiele składników mineralnych takich jak: magnez, mangan miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, sód, potas, wapń i żelazo
  • są bogate w kwas foliowy
  • wpływają pozytywnie na produkcję krwi
  • pomagają zwalczać anemię, wspomagają leczenie białaczki
  • zawarte witaminy i minerały poprawiają kondycję i wygląd włosów, skóry i paznokci
  • zawierają bardzo silne przeciwutleniacze – buraki należą do najskuteczniejszych warzyw, jakie można zastosować przeciw rakowi
  • regulują ciśnienie krwi
  • obniżają poziom cholesterolu i przeciwdziałają miażdżycy
  • dzięki swoim zasadowym właściwościom odkwaszają organizm
  • wzmacniają organizm przed wirusami
  • działają wykrztuśnie, co pomaga przy przeziębieniu i grypie

Buraków powinny unikać osoby cierpiące na cukrzyce. Natomiast ze względu na kwas foliowy często powinny je spożywać kobiety w ciąży.

Chcąc zachować jak najwięcej właściwości zdrowotnych powinniśmy unikać gotowania. Jeśli już to robimy przed gotowaniem nie należy obierać warzywa, by nie wypuścił soku.

.

Rodzaje

Jeśli chodzi o rodzaje  możemy wyróżnić takie podstawowe jak:

burak ćwikłowy

.

.

ćwikłowy – posiada dobrze wybarwiony kolor

.

.

.

.

.burak pastewny

.

pastewny – uprawiany na paszę dla zwierząt

 

.

..

.

burak cukrowy

.

.

cukrowy – zawiera do 20% cukru

.

.

..

.

boćwina

.

.

boćwina (burak liściowy) –uprawiana specjalnie dla liści

.

.

 

.

Ciekawostki:

  • początkowo buraki miały bardzo małe korzonki, dopiero w XVI wieku włoskim ogrodnikom udało się zwiększyć ich objętość
  • buraki łagodzą objawy kaca
  • najlepiej smakują buraki o średnicy nie większej niż 8 cm
  • duże zainteresowanie burakami cukrowymi nastąpiło za czasów napoleońskich, kiedy szukano alternatywy dla trzciny cukrowej, która nie docierała do Europy
  • pierwsza cukrownia buraczana na świecie powstała w 1802 r. w Konarach koło Wołowa, gdzie do dziś znajdują się jej ruiny z wielojęzyczną tablicą informacyjną.
  • spożycie 200 g buraków zapewnia 100% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy

 

Dla osób szczególnie dbających o zdrowie polecamy przygotować sok z buraków, gdyż jest chyba najzdrowszą formą pod jaką można zjeść te czerwone warzywo. Przepis opublikujemy jutro.

 

Dawid Brandebura

Komentarze