Na Wielkopolskich stołach króluje czernina, ale również inne zupy często mniej znane lub zapomniane.
Jak kształtowały się kuchnie regionalne na przestrzeni wieków możecie przeczytać w wywiadzie z Adamem Gesslerem. Wśród nich znajdziemy kuchnię wielkopolską pełną smaków i aromatów potraw mięsnych, mlecznych i ziemniaczanych. W tym regionie nie raczono się jednak samymi pyrami, choć nazwa Pyrlandia nie jest przypadkowa. Trzeba dodać, że Wielkopolska podobnie jak wiele innych regionów przeżywa renesans swojej kuchni.
Dziś chciałabym przedstawić Wam jedną z zapomnianych i nie tak znanych jak czernina, wielkopolskich zup. Jest to polewka przygotowywana najczęściej w czasie Wielkiego Postu lub po prostu w piątki, kiedy nie spożywano mięsa.
.
O tym jak przygotowuje się tradycyjną wielkopolską polewkę i jakie są jej podstawowe składniki opowiada Ludwika Kaźmierczak z restauracji Smakosz w Bogdanowie k. Poznania.
.
Co to jest polewka wielkopolska?
Jest to zupa robiona na bazie kwaśnego mleka, kwaśnej śmietany lub maślanki.
.
Jak się ją przygotowuje?
Zagotowujemy wodę, a w tym samym czasie śmietanę mieszamy z mąką. Następnie tę mieszankę wlewamy do gotującej się wody. Ja do śmietany dodaję również odrobinę jogurtu ekologicznego. W moim rodzinnym domu polewkę przygotowywano tylko na śmietanie, wtedy była ona bardzo syta. Natomiast u mojego męża w rodzinnym domu robiono tę zupę na maślance. Każdy robił ją więc według własnych upodobań i tego jaki smak polewki chciano uzyskać. Trzeba jednak uważać podczas gotowania zupy, bo ma ona tendencję do przypalania się. Polewka to danie bardzo pożywne, syte i szybkie, bo przygotowuje się je w ciągu 15-20 minut.
.
Z czym podawana jest ta zupa?
Do polewki na osobnym talerzyku podajemy podsmażone ziemniaczki lub ziemniaki z wody.
.
Jaki smak ma mieć polewka?
Lekko kwaśny, a doprawiana jest tylko i wyłącznie solą. Jeżeli polewka jest mało kwaśna dodajemy więcej kwaśnego mleka lub śmietany. Często jest tak, że polewkę robi się z kwaśnego mleka, z dodatkiem śmietany kwaśnej najczęściej 12 % lub 18%. Wtedy zupa ma właściwy smak. Polewkę pamiętam jeszcze z rodzinnego domu. W regionie, z którego pochodzę rozmawiając ze starszymi osobami dowiedziałam się, że w ich domach też często podawano polewkę więc jest to tradycyjna zupa wielkopolska.
.
Czy jest to danie świąteczne czy powszednie?
Polewka była zupą postną. Kiedyś ludzie bardziej przestrzegali piątkowego postu i wtedy gotowano tę zupę. Była ona szybka, bardzo prosta i co najważniejsze bardzo syta. Jadło się ją również na co dzień, bo produkty, z których się ją przygotowuje były dostępne praktycznie w każdym gospodarstwie. Dziś ja również korzystam z prawdziwego nieprzetworzonego mleka prosto od gospodarza a my sami je kwasimy.
.
Rozmawiała Katarzyna Zarówna