Brokuły, nazywane także kapustą szparagową czy zielonym kalafiorem, były znane i cenione za swoje walory smakowe już ponad 2000 lat temu w rejonie Morza Śródziemnego. Dziś, dostępne przez cały rok, a potraw, które można z nich przyrządzić jest nieprzebrana ilość.

.

Składniki

  • 2 średnie brokuły
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki mąki pszennej

.

Przygotowanie

Brokuły umyć, podzielić na różyczki i gotować przez 8 minut. Ziemniaki ugotować. Zemleć brokuły, ziemniaki oraz cebulę w maszynce na średnich oczkach. Po zmieleniu utworzyć jednolitą masę, doprawić do smaku, dodać mąki – na początek szklankę – jeżeli konsystencja jest już kleista więcej dodawać nie należy. Formować placki i piec z każdej strony do zarumienienia – najlepiej na patelni grillowej.
Znakomicie smakują z sosem czosnkowym!
.
BO TAK WegePrzestrzeń

Komentarze