Brokuły, nazywane także kapustą szparagową czy zielonym kalafiorem, były znane i cenione za swoje walory smakowe już ponad 2000 lat temu w rejonie Morza Śródziemnego. Dziś, dostępne przez cały rok, a potraw, które można z nich przyrządzić jest nieprzebrana ilość.
.
Składniki
- 2 średnie brokuły
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 szklanki mąki pszennej
.
Przygotowanie
Brokuły umyć, podzielić na różyczki i gotować przez 8 minut. Ziemniaki ugotować. Zemleć brokuły, ziemniaki oraz cebulę w maszynce na średnich oczkach. Po zmieleniu utworzyć jednolitą masę, doprawić do smaku, dodać mąki – na początek szklankę – jeżeli konsystencja jest już kleista więcej dodawać nie należy. Formować placki i piec z każdej strony do zarumienienia – najlepiej na patelni grillowej.
Znakomicie smakują z sosem czosnkowym!
.
BO TAK WegePrzestrzeń
Komentarze
Portal Smaki z Polski to inicjatywa na rzecz odrodzenia i popularyzacji polskiej kuchni. Publikujemy przepisy na polskie dania, porady dotyczące polskiej zdrowej żywności oraz cykle tematyczne mówiącej o historii polskiej kuchni od czasów dawnych Słowian po współczesne. Zajmujemy się również polskim rolnictwem i współpracujemy z kilkudziesięcioma producentami z całej Polski. Naszym partnerom zapewniamy nie tylko promocję w grupie docelowej, ale również możliwość sprzedaży ich produktów na naszej platformie sprzedażowo-zakupowej Naszryneczek.pl, która jest skierowana nie tylko do klienta indywidualnego, ale również instytucjonalnego.
Zajmujemy się również historią i kulturą Polski, współpracujemy z muzeami, teatrami oraz organizacjami trzeciego sektora. Nasz zespół liczy prawie 40 osób, a każda z nich ma unikatowe spojrzenie zarówno na Polskę, jak i na rodzime kulinaria. Wśród naszych członków na szczególną uwagę zasługują pisarz i dziennikarz Wiesław Kot, publicysta i pisarz Piotr Gajdziński, pisarz Witold Jabłoński oraz dziennikarka Joanna Włodarska.