Coraz częściej na wielu regionalnych imprezach można spróbować oscypka z grilla. Jeśli lubimy jego smak powinniśmy przygotować go również w domu z dodatkiem żurawiny.
Oscypek z żurawiną jest klasycznym i prostym daniem. Najważniejsze to kupić dobrej jakości ser, najlepiej prosto od producenta.
Oscypek jest to twardy wędzony ser przygotowywany z mleka owczego, charakterystyczny dla polskich gór, szczególnie Podhala. Obecnie spopularyzowany ogólnie w Polsce oraz w innych krajach Europy.
Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne.
Prócz właściwości aseptycznych żurawina ma też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce. Szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce nawet trzy miesiące. Suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych
.
Składniki:
- 4 oscypki
- konfitura z żurawiny
.
Sposób przygotowania:
Oscypki wrzucamy na patelnię grillową i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu. Kiedy sery zmiękną i będą ciepłe w środku ściągamy je z patelni, układamy na talerz i dodajemy obok konfiturę z żurawiny.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura