Jarzębina rośnie w wielu miejscach wokół nas, lecz nikt się nią nie interesuje. To błąd ponieważ nalewka z jej owoców jest smaczna i ma wiele właściwości zdrowotnych.
Nalewka pomaga w zaburzeniach trawiennych, pozytywnie wpływa na działanie układu moczowego oraz serca. Jest polecana przy hemoroidach i stanach zapalnych żył kończyn dolnych.
Jarzębina obfituje w witaminy, zwłaszcza C. Medycyna ludowa od stuleci wykorzystuje jej zdrowotne właściwości. Dzikie owoce zbierajmy za miastem, w miejscach oddalonych od zakładów przemysłowych i ruchliwych szos. Zwracajmy uwagę, by nie były przejrzałe lub mokre, bo takie łatwo pleśnieją. Owoce dziko rosnące zazwyczaj nie nadają się do jedzenia na surowo, ale można z nich zrobić przetwory.
Owoce jarzębu, znanego, powszechnie rosnącego u nas drzewa, są ozdobą jesiennego krajobrazu. Koralowe, kuliste owoce to doskonałe źródło witaminy C (35–45 mg w 100 g, czyli mniej więcej tyle, co w cytrusach) i beta-karotenu. Zawierają też witaminy z grupy B, PP i K, potas, sód, magnez i miedź. Mają też kwasy organiczne, antocyjany, flawonoidy, garbniki, pektyny i cukry.
.
Składniki:
- 1 kg owoców jarzębiny
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 300 g cukru
.
Sposób przygotowania:
Owoce oczyszczamy, kładziemy na blachę i wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni na 10-15 minut. Musimy uważać by jarzębina się nie przypaliła. Następnie ostudzone owoce wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Odstawiamy na miesiąc co jakiś czas potrząsając. Zlewamy alkohol. Owoce zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 3 tygodnie. Potrząsamy słojem by cukier się rozpuścił. Następnie łączymy powstały syrop z alkoholem i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura