Prezentujemy niezwykle smaczne naleśniki gryczane z pieczarkami i serem. Dodatkowo zdradzamy przepis na mąkę gryczaną domowej roboty.
Kiedyś w sklepie z ekologiczną żywnością sprzedawca powiedział mi jak zrobić mąkę gryczaną domowym sposobem i powiem Wam, że tak mi się to spodobało, że od tamtej pory już nie kupiłam gotowej mąki. Robię ja sama
.
Składniki:
Naleśniki:
- 300 ml mleka
- 2 jajko
- 4 łyżki oleju
- 8 czubatych łyżek mąki gryczanej
- szczypta soli
Farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 150 g miękkiego sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
.
Sposób przygotowania:
Mleko, jajko, 2 łyżki oliwy, mąkę i sól miksujemy i smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni, bez tłuszczu. Nie odstawiajcie ciasta po przygotowaniu, bo stanie się zbyt gęste i naleśniki wyjdą bardzo grube.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do czasu odparowania z patelni całego płynu. Studzimy – pieczarki nie muszą być całkiem zimne, ale nie powinny być gorące – dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy.
Na środku każdego naleśnika kładziemy porcję farszu, zawijamy brzegi tworząc kwadraty lub prostokąty. Smażymy na złoty kolor (w tym czasie ser się rozpuści).
P.S.
A sposób na mąkę jest prosty: na 1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej dodajemy 2 – 3 łyżki kaszy palonej i całość mielimy. I to wszystko
.
Z pozdrowieniami
Magdalena Majewska
„Czary – gary w kuchni”