Prezentujemy niezwykle smaczne naleśniki gryczane z pieczarkami i serem. Dodatkowo zdradzamy przepis na mąkę gryczaną domowej roboty.

Kiedyś w sklepie z ekologiczną żywnością sprzedawca powiedział mi jak zrobić mąkę gryczaną domowym sposobem i powiem Wam, że tak mi się to spodobało, że od tamtej pory już nie kupiłam gotowej mąki. Robię ja sama :)

.

Składniki:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka
  • 2 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 8 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150 g miękkiego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

.

Sposób przygotowania:

Mleko, jajko, 2 łyżki oliwy, mąkę i sól miksujemy i smażymy naleśniki na dobrze nagrzanej patelni, bez tłuszczu. Nie odstawiajcie ciasta po przygotowaniu, bo stanie się zbyt gęste i naleśniki wyjdą bardzo grube.

Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do czasu odparowania z patelni całego płynu. Studzimy – pieczarki nie muszą być całkiem zimne, ale nie powinny być gorące – dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy.

Na środku każdego naleśnika kładziemy porcję farszu, zawijamy brzegi tworząc kwadraty lub prostokąty. Smażymy na złoty kolor (w tym czasie ser się rozpuści).

P.S.

A sposób na mąkę jest prosty: na 1 szklankę niepalonej kaszy gryczanej dodajemy 2 – 3 łyżki kaszy palonej i całość mielimy. I to wszystko :)

.

Z pozdrowieniami

Magdalena Majewska

„Czary – gary w kuchni”

Komentarze