Francuska kuchnia ma w swej historii osoby wybitne, które do dziś wzbudzają podziw na całym świecie. Oprócz opisywanego przeze mnie już wcześniej, Augusta Escoffier nie można zapomnieć o kolejnej wybitnej postaci, którą bez wątpienia był Marie – Antoine Carême.
Niedawno na naszym portalu mogliście przeczytać o historii potraw, które są znane na całym świecie. Oprócz deseru melba, którego autorem był wspomniany już Escoffier, mogliście dowiedzieć się, że boef strogonof również był dziełem jednego z francuskich kucharzy. Mowa właśnie o Marie Antoine Carême. Różne są historie i legendy, które mówią w jaki sposób powstała ta potrawa. W jednej z nich pojawia się nazwisko bohatera tego materiału.
.
.
Według legendy car Aleksander I, którego kucharzem był właśnie Carême był zadłużony u rodziny Stroganow. Swemu kucharzowi nakazał więc przyrządzić wykwitną i oryginalną potrawę tak aby móc ją później nazwać nazwiskiem rodziny Stroganow. Choć nazwy potrawy nie są ze sobą zbieżne, to jednak mięso pokrojone w słupki, z dodatkiem cebuli i pasty pomidorowej miało być popisowym daniem Carême Taka jest legenda, nie wiadomo czy zgodna z prawdą. Natomiast niepotwierdzoną legendą na pewno nie jest fakt, że Antoine był kucharzem wybitnym.
.
Historia jak z bajki
Carême pochodził z biednej i wielodzietnej rodziny. Urodził się prawdopodobnie w 1784 r. , bo dokładna data nie była znana nawet jemu. Przez swoją rodzinę został porzucony, a we Francji trwała właśnie wielka rewolucja. Po czterech latach odnajduje swoje prawdziwe powołanie i zaczyna pracę w pâtissierie przy Rue Vivienne, której właścicielem był sławny Sylvain Bailly. To było prawdziwe szczęście mieć takiego mistrza, ponieważ kiedy Bailly zobaczył możliwości Carême z chęcią zaczął rozwijać jego cukierniczy talent. Carême był zafascynowany architekturą i zaczął tworzyć repliki słynnych budynków…na słodko. Jego dzieła nie były wyłącznie związane z architekturą ponieważ z cukru potrafił stworzyć dosłownie wszystko począwszy od kwiatów, poprzez drzewa kończąc na zwierzętach. Wszystko to było wystawiane na witrynie cukierni, która w tamtym czasie była odwiedzana przez całą francuską śmietankę towarzyską. Pewnego dnia los rzucił do cukierni francuskiego dyplomatę Charlesa-Maurice de Talleyrand-Périgord, który zauroczony i zachwycony dziełami młodego cukiernika został sprawcą przełomu w jego życiu. Carême dostawał coraz więcej zleceń, od coraz bogatszych i wpływowych Klientów aż wreszcie otworzył swoją własną cukiernię.
.
Cukiernik i kucharz
Carême nie tylko był świetnym cukiernikiem, ale również zaczął interesować się przyrządzeniem różnego rodzaju dań. Nie lubił zbyt wielu przypraw, za to używał różnych sosów i to właśnie jemu zawdzięczamy podział na pięć ich rodzajów: beszamel, pomidorowy, veloute, espagnole i hollandaise. Sława cukiernika doszła również do uszu tych, którzy odpowiedzialni byli za oprawę kulinarną wesela Napoleona Bonaparte. Carême miał przygotować na tę okazję tort, a rok później przygotowuje tort na chrzciny Napoleona II Bonaparte. Oprócz tego, że miał swoją własną cukiernię to gotował również na dworach,w tym dla cara Rosji.
.
Smaki Carême
Bardzo lubił kuchnię eksperymentalną i lubił też zaskakiwać swoich gości. Jego popisowym daniem były pieczone przepiórki z kapustą, które ukryte były pod warzywami a zwłaszcza cebulą, ziemniakami czy groszkiem. Mówi się również o nim jako o cukierniku, który udoskonalił jeden z najsłynniejszych deserów czyli suflet. Zauważył, że suflet opada, gdyż za wcześnie ma kontakt z zimnym powietrzem. Ponadto, niektórzy twierdzą, że to właśnie on jest twórcą słynnego eklera.
Swoje przepisy zebrał i w 1815r. wydał swoją pierwszą książkę, która składała się z dwóch tomów. Każdy tom miał 400 stron. Potem przychodziły kolejne książki kucharskie, a niedługo przed swoją śmiercią ukończył wielką encyklopedię zawierającą tysiąc przepisów.
.
Opracowała Katarzyna Zarówna