Tytułowy kod to nazwy dań i przepisy, które znane są na całym świecie. A jakie historie się z nimi wiążą? Jakie znane postacie i wydarzenia? Przeczytajcie sami!
Pierwszego na tapetę, a raczej na patelnię weźmiemy boef stroganow, który już w swojej nazwie łączy wyraz wołowina oraz nazwisko rosyjskiego dyplomaty.
.
Stroganow czy też w Polsce nazywany strogonow to siekana w paski wołowina podsmażana z cebulą i pieczarkami, przecierem pomidorowym, z dodatkiem śmieatany. Niektóre przepisy podają także ogórki kiszone. Istnieje kilka teorii powstania tego dania. Miało ono powstać na dworze cesarza Aleksandra I, a przygotowane miało być dla rodziny Stroganowów. W źródłach historycy zgadzają co do jednego, że potrawę miał przygotować mistrz francuskiej kuchni na dworze cesarza – Antoin Carem.
.
Beza Pavlova
Największą popularność beza zdobyła w Australii i Nowej Zelandii, ale znana jest na całym świecie. Historia mówi, że nazwa tego bezowego deseru pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny – Anny Pawłowej. Była to tancerka o międzynarodowej sławie. Beza miała być przygotowana podczas jej wizyty w Australii w 1926 lub 1029 r., inna, że w Nowej Zelandii w 1926 r. Choć spór o datę powstania deseru wciąż trwa, to bezsporne jest to, że na całym świecie beza ma rzesze wielbicieli. Trudno się dziwić, bo to po prostu wyśmienite danie!
.
Lody Melba
O domowych lodach można było przeczytać na naszym portalu, ale te są zupełnie wyjątkowe. Znane chyba każdemu koneserowi smaku i kucharzom na całym świecie. Ten pyszny deser znowu łączony jest z Australią. To doskonałe połączenie lodów z owocami stworzył na cześć śpiewaczki – Natalie Melby paryski mistrz kuchni – Aguts Escoffier. Przepis nieprzerwanie wykorzystywany jest od 1892 lub 1893 r. Lody śmietankowe z brzoskwiniami i syropem malinowym wkrótce doczekały się swojej nowej wersji i zostały wzbogacone o bitą śmietaną i biszkopty.
.
.
Befsztyk Chateaubriand
Nazwa befsztyku pochodzi od nazwiska francuskiego arystokraty, którym był François René de Chateaubriand. Befsztyk to polędwica wołowa delikatnie wysmażona. Podawana jest ze specjalnie przygotowanymi ziemniakami i sosem bearneńskim. Historia tego dania sięga przełomu XVIII i XIX w, bo właśnie wtedy we Francji żył Chateaubriand. Był to pisarz i dyplomata. Po powrocie z Ameryki, kiedy wyprawa, która miała zakończyć się odnalezieniem drogi do Indii nie powiodła się, wrócił do Francji i zaciągnął się do armii. Znany był ze swojej słabości do dobrego jedzenia, a w podróż zawsze zabierał osobistego kucharza. Befsztyk miał wymyślić właśnie on, a druga teoria mówi, że kucharz odnalazł przepis w dzienniku podczas wyprawy na Wschód.
.
.
Tort Sachera
Tort to moja ostatnia propozycja podróży do wnętrza międzynarodowej kuchni. Ten czekoladowy, znakomity deser stał się słodkim symbolem Wiednia. Deser wymyślił Franz Sacher w 1832. Tort ma więc długą tradycję. Sacher był kucharzem u księcia Klemensa Venzel von Metternich. Jeszcze jako pomocnik, a nie kucharz miał stworzyć deser, który zachwyci gości i udało mu się to. Tort był strzałem w dziesiątkę. Oryginalny czekoladowy torcik przekładany jest morelową konfiturą
.
Opracowała Katarzyna Zarówna