Na święta nie ma to jak dobre, regionalne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami będzie piękną ozdobą wigilijnego stołu.

Potrawa wywodzi się z Ukrainy, jednak i w Polsce znalazła swoich wielkich fanów. Kulebiak można bez problemu spróbować na Podlasiu, gdzie danie jest stałym elementem kuchni regionalnej. Kulebiak jest potrawą kuchni kresowej. Duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw. 

.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 200 g prędzej namoczonych suszone grzyby
  • olej lniany
  • sól i pieprz
  • jajko do posmarowania

.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Następnie mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy rozczyn drożdżowy. Ugniatamy na gładką masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Kapustę kroimy i wrzucamy do rondla z olejem lnianym. Dodajemy grzyby oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kładziemy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy jajkiem. Jeśli ktoś lubi może posypać makiem lub sezamem. Pieczemy przez 40-45 w temperaturze 180 stopni.

.

Smacznego!

Dawid Brandebura

Komentarze