Na święta nie ma to jak dobre, regionalne danie. Kulebiak z kapustą i grzybami będzie piękną ozdobą wigilijnego stołu.
Potrawa wywodzi się z Ukrainy, jednak i w Polsce znalazła swoich wielkich fanów. Kulebiak można bez problemu spróbować na Podlasiu, gdzie danie jest stałym elementem kuchni regionalnej. Kulebiak jest potrawą kuchni kresowej. Duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.
.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 30 g drożdży
- 80 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
- łyżka oleju
Farsz:
- 500 g kiszonej kapusty
- 200 g prędzej namoczonych suszone grzyby
- olej lniany
- sól i pieprz
- jajko do posmarowania
.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odrobiną mąki. Następnie mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i dodajemy rozczyn drożdżowy. Ugniatamy na gładką masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Kapustę kroimy i wrzucamy do rondla z olejem lnianym. Dodajemy grzyby oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości
Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy jak roladę. Kładziemy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Smarujemy jajkiem. Jeśli ktoś lubi może posypać makiem lub sezamem. Pieczemy przez 40-45 w temperaturze 180 stopni.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura