Kasza z suszonymi owocami była często jedzona przez naszych słowiańskich przodków. Dodatek miodu powoduje, że całość nabiera słodkawego, delikatnego smaku.

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Właściwości miodu są bakteriobójcze i uodparniające. Miód wzmacnia serce, oraz koi nerwy, ożywia mózg i goi ran. Świetnie komponuję się z mięsem, dodaje mu ciekawy aromat i smak.

.

Składniki

  • 250 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • garść suszonych śliwek
  • miód
  • sól

.

Sposób przygotowania

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Gotujemy z dodatkiem soli, do czasu, aż woda zostanie wchłonięta i kasza będzie miękka. Dodajemy wymyte i pokrojone suszone śliwki; gotujemy jeszcze około 10 minut. Dla poprawy smaku dodajemy odrobinę miodu.

.

Smacznego

Opracował: DB

Źródło: Hanna i Paweł Lisowie, „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko…”

Komentarze