To warzywo jest podstawą przeróżnych kuchni z całego świata. Znajdziemy je w kuchni polskiej, francuskiej, hiszpańskiej, chińskiej, czy też tajskiej. W tej ostatniej czosnek, chilli oraz właśnie cebula stanowią bazę  wielu tradycyjnych dań.

Onion and garlicWarzywo w ostatnim czasie jest mocno łączone z Polską. Przykładem może być profil na Facebooku o nazwie: Polska – kraj kwitnącej cebuli. Jak się jednak okazuje, zajmujemy dopiero trzecie miejsce w Europie pod względem produkcji cebuli, zaraz po Hiszpanii i Holandii. Natomiast jeśli chodzi o spożycie na czele wybiła się Libia, gdzie przeciętny mieszkaniec w ciągu roku spożywa jej około 30 kg.

Dla nas wszystkich cebula jest podstawą w kuchni. Wydaje się, że nie ma przed nami tajemnic, ale czy to słuszne przeświadczenie? Być może cebula potrafi nas jednak czymś zaskoczyć? By to zmienić postanowiliśmy wypytać o nią jednego z największych w Polsce producentów i eksporterów cebuli, czyli firmę Onix z Zakrzewa. Na podstawie rozmowy udało nam się stworzyć krótkie kompendium wiedzy.

.

Właściwości zdrowotne cebuli

Jest ich bardzo wiele. Należy zacząć od tego, że zawiera niewiele kalorii, dlatego można ją wykorzystywać w diecie odchudzającej. Poza tym jest również bardzo zdrowa, gdyż:

  • ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze
  • jest bogatym źródłem witamin A, B, C i E
  • zawiera takie składniki mineralne jak: fluor, fosfor, mangan, potas, siarka, wapń czy też żelazo
  • działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu
  • obniża podwyższone ciśnienie krwi
  • pobudza apetyt
  • przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów
  • zwiększa odporność i wzmacnia organizm
  • zawiera wiele przeciwutleniaczy
  • działa przeciw zaparciom
  • ma działanie przeciwcukrzycowe
  • świetnie działa jako środek wykrztuśny i przeciwkaszlowy
  • wygładza cerę i wzmacnia włosy oraz paznokcie

W medycynie wykorzystywana jest od tysięcy lat. Jednym z przykładów, który każdy powinien znać jest uśmierzanie bólu i pomoc po ukąszeniu owadów. Współcześnie zaleca się ją dla osób cierpiących na choroby nowotworowe, anemię, artretyzm, miażdżycę, padaczkę, czy też problemy z układem krwionośnym.

Dalsza część tekstu

Komentarze