W Polsce najczęściej spotykamy farsz śliwkowy, jednak warto spróbować również innych odmian. Knedle z grzybami to dość syte danie, które świetnie smakuje w zimne dni.
Daniem wywodzącym się z kuchni niemieckiej, które stało się popularne również w Polsce są knedle. Powstają na bazie ziemniaków, jednak warto eksperymentować zastępując je batatami lub topinamburem. Zamiast tradycyjnego w Polsce farszu ze śliwek można użyć grzybów, a nawet mięsa.
W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach knedlami określa się także popularne knedliki.
.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki
- jajko
- sól
- 250 g grzybów
- 2 cebule
- kminek
- czerwona papryka
- smalec
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy, grzyby kroimy w kawałki, natomiast paprykę w kostkę. Na rozgrzany smalec wrzucamy cebulę, podsmażamy i dodajemy grzyby. Następnie dodajemy paprykę i na koniec doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ziemniaki odcedzamy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy mąkę, jajko oraz sól i ugniatamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na kawałki. Nakładamy farsz, zlepiamy i formujemy knedle. Kulki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 20 minut.
.
Smacznego!