Pyszna kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami autorstwa Sylwii, szefa kuchni zaprzyjaźnionej z portalem Smaki z Polski restauracji Sekfana z Nowego Tomyśla!
W trwającym na portalu Smaki z Polski tygodniu PRL-u odwiedziliśmy Restaurację Sekfana w Nowym Tomyślu, by tam skosztować przygotowanych i polecanych przez Sylwię Szefa Kuchni Restauracji Sekfana potraw związanych z minioną epoką. Oto kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami przygotowana specjalnie dla portalu Smaki z Polski i podana dokładnie tak jak w PRL!
Składniki:
Kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami
- 4 kiełbasy śląskie
- 2 cebule 4 łyżki oliwy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta wegety
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżky mąki wrocławskiej
- musztarda sarepska
Buraczki:
- 2 kg buraczków
- 2 cebule
- 1 łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni układamy w pokrojoną wzdłuż kiełbasę, podsmażamy 5 min, po czym dodajemy pokrojoną w talarki cebule, dodajemy wyżej podane przyprawy. Gdy cebula będzie zrumieniona podlewamy szklanką wody i dodajemy musztardę, po zagotowaniu się dodajemy zaklepkę gotujemy ok. 3 min i sos mamy gotowy.
Buraczki należy ugotować, po wystudzeniu zetrzeć na tarce, cebulę kroimy na drobną kostkę , wymieszać dodając sól, pieprz , cukier i ocet.
Dla portalu Smaków z Polski
Sylwia – Szef kuchni Restauracja Sekfana Nowy Tomyśl
Fot. Maciej Kasprzak