Pyszna kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami autorstwa Sylwii, szefa kuchni zaprzyjaźnionej z portalem Smaki z Polski restauracji Sekfana z Nowego Tomyśla!

W trwającym na portalu Smaki z Polski tygodniu PRL-u odwiedziliśmy Restaurację Sekfana w Nowym Tomyślu, by tam skosztować przygotowanych i polecanych przez Sylwię Szefa Kuchni Restauracji Sekfana potraw związanych z minioną epoką. Oto kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami przygotowana specjalnie dla portalu Smaki z Polski i podana dokładnie tak jak w PRL!

 

Składniki:

Kiełbasa w sosie musztardowym z buraczkami

  • 4 kiełbasy śląskie
  • 2 cebule 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta wegety
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżky mąki wrocławskiej
  • musztarda sarepska

Buraczki:

  • 2 kg buraczków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni układamy w pokrojoną wzdłuż kiełbasę, podsmażamy 5 min, po czym dodajemy pokrojoną w talarki cebule, dodajemy wyżej podane przyprawy. Gdy cebula będzie zrumieniona podlewamy szklanką wody i dodajemy musztardę, po zagotowaniu się dodajemy zaklepkę gotujemy ok. 3 min i sos mamy gotowy.

Buraczki należy ugotować, po wystudzeniu zetrzeć na tarce, cebulę kroimy na drobną kostkę , wymieszać dodając sól, pieprz , cukier i ocet.

Dla portalu Smaków z Polski

Sylwia – Szef kuchni Restauracja Sekfana Nowy Tomyśl

Fot. Maciej Kasprzak

Komentarze