Zacznijmy od tego, że wszyscy znamy i kochamy zupę owocową. No, może są wśród nas tacy, którzy ją znają, ale nienawidzą bardziej niż wizyt teściowej. Tak czy inaczej, zupa owocowa z czereśni, to pożywne, zdrowe i proste danie, które idealnie nadaje się na obiad w ciepłe dni.
Zanim przejdziemy do przepisu warto zatrzymać się na chwilę nad czereśniami. Choć te smaczne owoce w 80% składają się z wody, to cała reszta jest wypełniona witaminami i składnikami mineralnymi. Na 100g czereśni przypada, aż 275mg potasu, który dobroczynnie wpływa na stawy, nerki i serce.
Czereśnia zawiera również witaminę B, A i C. Jest jednym z naturalnych przeciwutleniaczy, dostarcza wapnia, żelaza i jodu (ma go więcej niż wiele ryb).
A teraz do rzeczy!
.
Składniki:
- Czereśnie – 300g (bez pestek).
- Miód pszczeli – 1 łyżeczka (lub cukier).
- Woda – 1l.
- Śmietana do zup – 100ml.
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki.
.
Sposób przygotowania:
Myjemy czereśnie i gotujemy w wodzie z miodem przez 10 minut (mniej więcej). Garnek zdejmujemy z kuchenki, wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowe. Najlepiej podać z dobrym, zrobionym samemu makaronem.
.
Smacznego!
Katarzyna Zarówna