Zacznijmy od tego, że wszyscy znamy i kochamy zupę owocową. No, może są wśród nas tacy, którzy ją znają, ale nienawidzą bardziej niż wizyt teściowej. Tak czy inaczej, zupa owocowa z czereśni, to pożywne, zdrowe i proste danie, które idealnie nadaje się na obiad w ciepłe dni.

Zanim przejdziemy do przepisu warto zatrzymać się na chwilę nad czereśniami. Choć te smaczne owoce w 80% składają się z wody, to cała reszta jest wypełniona witaminami i składnikami mineralnymi. Na 100g czereśni przypada, aż 275mg potasu, który dobroczynnie wpływa na stawy, nerki i serce. 

Czereśnia zawiera również witaminę B, A i C. Jest jednym z naturalnych przeciwutleniaczy, dostarcza wapnia, żelaza i jodu (ma go więcej niż wiele ryb).

A teraz do rzeczy!

.

Składniki:

  • Czereśnie – 300g (bez pestek).
  • Miód pszczeli – 1 łyżeczka (lub cukier).
  • Woda – 1l.
  • Śmietana do zup – 100ml.
  • Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki.

.

Sposób przygotowania:

Myjemy czereśnie i gotujemy w wodzie z miodem przez 10 minut (mniej więcej). Garnek zdejmujemy z kuchenki, wlewamy śmietanę, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Gotowe. Najlepiej podać z dobrym, zrobionym samemu makaronem.

.

Smacznego!

Katarzyna Zarówna

Komentarze