Do jajecznicy świetnie pasują grzyby. Zamiast najczęściej używanych pieczarek możemy zastosować dość popularne w naszym kraju boczniaki, o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jedzone regularnie obniżają poziom złego cholesterolu oraz cukru, zwalczają komórki nowotworowe i poprawiają odporność organizmu.
Jajecznica jest potrawą z rozmąconych, usmażonych na patelni jajek. Jest ona domeną prostej kuchni, nie wymaga umiejętności kulinarnych ani techniki i kojarzy się współcześnie z „męskim” lub „kawalerskim” gotowaniem. Jajecznica ma długą historię, przewija się w dziejach, występuje w polskiej tradycji, wielokrotnie przytaczano ją w literaturze, a obecnie jest również elementem życia społecznego na publicznie organizowanych festynach i zabawach.
Wybierając grzyby starajmy się by miały małe kapelusze, gdyż te większe bywają łykowate. Świetnie nadają się do smażenia na kotlety, do omletów i zup. Można je bez problemu suszyć.
Aby poprawić smak jajecznicy z boczniakami radzimy dodać pomidory koktajlowe.
.
Składniki
- 3 jajka
- 15 g boczniaków
- masło
- ostra papryka
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone boczniaki. Kiedy grzyby będą już lekko zarumienione dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy, a na koniec doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
Jajecznicę podajemy na domowych tostach.
.
Smacznego!
Klaudia Bąk