Kolejną ciekawą potrawą regionalną są farszynki mazurskie. Potrawa jak wiele innych w Polsce bazuje na ziemniakach, z których przygotowuje się ciasto.
Farszynki są popularne we wschodniej Polsce, przypominają trochę kartacze. Różnica znajduje się na końcu przygotowania potrawy. Potrawę się smaży, natomiast kartacze piecze. Jeśli chcemy możemy urozmaicić ten uniwersalny przepis, przykładowo zmieniając farsz mięsny na kapustę z grzybami.
.
Składniki:
Ciasto:
- 900 g ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 150 g mięsa gotowanego wieprzowego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 8 dag cebuli
- olej
- sól i pieprz
.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz sól i ugniatamy na jednolitą masę. Przygotowujemy farsz. W tym celu należy ugotować wieprzowinę i jajka oraz podsmażyć cebulę. Wszystkie składniki mielimy i doprawiamy. Ciasto wałkujemy i wyrabiamy okrągłe placki, na które nakładamy farsz. Zawijamy formując kotlety. Na końcu smażymy na oleju aż farszynki nabiorą złotego koloru.
.
Smacznego!
Dawid Brandebura