Kostki rosołowe, maggi, mieszanki ziołowe i innego rodzaju chemiczne specyfiki możemy spotkać wszędzie, nawet w restauracjach. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez tych wynalazków, zawierających przecież dużo chemii. Jeśli chcemy tego uniknąć powinniśmy gotować potrawy według starych receptur lub przygotować domową kostkę/pastę, którą można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.

Kostki rosołowe nie należą do najzdrowszych produktów i w kuchni należy sięgać po nie z umiarem, a najlepiej w ogóle. Zawierają przede wszystkim sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach. Swoim składem nie zachwycają. Niektórzy nie potrafią się jednak bez nich obejść. W sklepach mamy ich od koloru, do wyboru. Po kostki sięgamy, gdy brakuje nam czasu, a chcemy ugotować zupę, sos czy gulasz. Stanowią wtedy łatwą w przygotowaniu i niedrogą bazę. Kostki rosołowe niektórzy spożywają także samodzielnie, jako bulion. Wśród nich najpopularniejsze są kostki drobiowe, często spotykane pod nazwą „rosół z kury”. Popularne są także buliony warzywne, cielęce, kostki mięsne, grzybowe czy wołowe. Tyle że z prawdziwym, domowym posiłkiem niewiele mają wspólnego.

Jeżeli bez kostki nie możecie się obejść zachęcamy do wypróbowania przepisu na domową kostkę, a raczej pastę:

.

Składniki

  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • pietruszka
  • 2 duże pomidory z puszki
  • ząbek czosnku
  • 150 g soli morskiej
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 80 ml białego wina
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 12 ziaren pieprzu
  • 12 ziaren kolendry
  • łyżeczka tymianku

.

Sposób przygotowania

Suszone przyprawy rozgniatamy w moździerzu, warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Natkę pietruszki i lubczyk siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zalewamy je winem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 40 minut często mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem. Pastę przekładamy do słoika, a po wystudzeniu do lodówki.

.

Smacznego!

onix_logo-288x300

Komentarze