Kostki rosołowe, maggi, mieszanki ziołowe i innego rodzaju chemiczne specyfiki możemy spotkać wszędzie, nawet w restauracjach. Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania bez tych wynalazków, zawierających przecież dużo chemii. Jeśli chcemy tego uniknąć powinniśmy gotować potrawy według starych receptur lub przygotować domową kostkę/pastę, którą można przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy.
Kostki rosołowe nie należą do najzdrowszych produktów i w kuchni należy sięgać po nie z umiarem, a najlepiej w ogóle. Zawierają przede wszystkim sól oraz substancje wzmacniające smak i zapach. Swoim składem nie zachwycają. Niektórzy nie potrafią się jednak bez nich obejść. W sklepach mamy ich od koloru, do wyboru. Po kostki sięgamy, gdy brakuje nam czasu, a chcemy ugotować zupę, sos czy gulasz. Stanowią wtedy łatwą w przygotowaniu i niedrogą bazę. Kostki rosołowe niektórzy spożywają także samodzielnie, jako bulion. Wśród nich najpopularniejsze są kostki drobiowe, często spotykane pod nazwą „rosół z kury”. Popularne są także buliony warzywne, cielęce, kostki mięsne, grzybowe czy wołowe. Tyle że z prawdziwym, domowym posiłkiem niewiele mają wspólnego.
Jeżeli bez kostki nie możecie się obejść zachęcamy do wypróbowania przepisu na domową kostkę, a raczej pastę:
.
Składniki
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 por
- 1 cebula
- pietruszka
- 2 duże pomidory z puszki
- ząbek czosnku
- 150 g soli morskiej
- łyżka oleju rzepakowego
- 80 ml białego wina
- lubczyk
- natka pietruszki
- 4 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 12 ziaren pieprzu
- 12 ziaren kolendry
- łyżeczka tymianku
.
Sposób przygotowania
Suszone przyprawy rozgniatamy w moździerzu, warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Natkę pietruszki i lubczyk siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zalewamy je winem. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 40 minut często mieszając. Na koniec całość miksujemy blenderem. Pastę przekładamy do słoika, a po wystudzeniu do lodówki.
.
Smacznego!