Odstrasza wampiry, wzmacnia organizm oraz nadaje potrawom ostry smak. Doceniany przez tysiące lat na całym świecie jako roślina lecznicza doczekała się potwierdzenia swojego statusu w nowoczesnych badaniach.

Dziś wiemy, że czosnek jest zdrowy, jednak czy znamy jego wszystkie właściwości oraz ciekawostki z nim związane? Dlaczego ważne jest aby wybierać czosnek polski zamiast chińskiego i jak rozpoznać odmiany? Aby dowiedzieć się tego wszystkiego udałem się do naszego partnera firmy Onix, która jako jedna z pierwszych dużych firm w kraju lobbowała w dużych marketach o zastąpienie chińskiej odmiany polską.

.

Historia czosnku

Został doceniony około 5 tysięcy lat temu. Szybko stał się ważnym elementem diety różnych cywilizacji. Uprawiany był zarówno w Azji, skąd pochodzi, jak i w starożytnej Grecji, Rzymie, Egipcie, czy też Asyrii. Również dawni Słowianie do swoich potraw często używali dziko rosnący czosnek. Już przed tysiącami lat doceniano lecznicze właściwości warzywa. Egipcjanie stworzyli manuskrypt zawierający 22 preparaty lecznicze przygotowywane na bazie czosnku. Rzymianie wierzyli, że spożywanie go zwiększa sprawność bojową żołnierzy i, co ciekawe, zostało to potwierdzone przez armię amerykańską podczas wojny w Wietnamie. Wówczas sprawność wzrosła o 11%. Dawni Słowianie wierzyli, że czosnek chroni przed ukąszeniami żmij i ich skutkami.

.

Właściwości zdrowotne

Większość z nas wie, że czosnek posiada wiele właściwości zdrowotnych, jednak zwykle nie wiemy jak jest ich dużo. Warto jeść czosnek, gdyż:

  • zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP
  • jest bogaty w minerały: chrom, kobalt, nikiel, magnez, potas, selen, wandan, wapń, żelazo
  • ma silne działanie bakteriobójcze
  • dzięki zawartości olejków eterycznych i związków siarkowych czosnek zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego
  • obniża ciśnienie krwi
  • ma działanie antyzakrzepowe i usprawnia przepływ krwi w organizmie
  • redukuje poziom szkodliwego cholesterolu
  • wspomaga trawienie i pomaga na zgagę
  • zwalcza pasożyty układu pokarmowego – szczególnie pomocna jest w tym przypadku nalewka czosnkowa
  • dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy pomaga w walce z nowotworami
  • przeciwutleniacze pomagają również hamować procesy starzenia się organizmu
  • czosnek pobudza produkcję insuliny, dlatego jest zalecany dla cukrzyków

Ponadto można go stosować na surowo jako środek dezynfekcyjny na rany oraz ukąszenia owadów. Pamiętajmy jednak aby nie przesadzać z ilością spożywanego czosnku. Wystrzegać się go powinny karmiące matki.

.

Czosnek polski a czosnek chiński

Wiele mówi się o tym, by wybierać czosnek polski i unikać chińskiego. Jednak jak je odróżnić? W Sieci można znaleźć bardzo dużo mitów na ten temat. Jednym z nich jest kolor. Zazwyczaj chińska odmiana jest biała, natomiast polska ma fioletowe zabarwienie. Jednak wszystko zależy od odmiany. Mogą zdarzyć się chińskie z podobnym zabarwieniem do polskiego. Kolejną cechą jest aromat. Polski czosnek jest bardziej aromatyczny i ostry w smaku. Ze względu na środki stosowane w Chinach czosnek z czasem gnije i nie kiełkuje, natomiast polski się wysusza. Powinniśmy zwracać również uwagę na wielkość główki. Polski czosnek jest mniejszy. Jedną z najłatwiejszych metod na odróżnienie odmian jest cena. Chiński jest o połowę tańszy od naszego rodzimego, co wynika z niskich kosztów produkcji.

Poza walorami smakowymi jednym z najważniejszych problemów związanymi z chińską odmianą jest to, że nie mamy dokładnej wiedzy w jaki sposób uprawiany i przechowywany jest czosnek. Stosowane opryski powodują, ze roślina może stać się rakotwórcza. Poza tym w niektórych przypadkach stosowane są również odmiany modyfikowane genetycznie.

.

Ciekawostki

  • W Polsce dziko rośnie 16 odmian czosnku
  • Jeśli chcemy pozbyć się czosnkowego oddechu należy wypić szklankę tłustego mleka, gdyż neutralizuje zawarte w czosnku związki siarkowe
  • Około 1600 r. p.n.e. kiedy podczas budowy piramidy pracownicy nie otrzymali czosnku doszło do buntu
  • Czosnek rośnie w momencie zmniejszania się księżyca, czyli odwraca jego fazę, dlatego boją się go strzygi i wampiry. Ludzie, którzy go nie jedli mogli być posądzani o bycie potworami
  • Około 450 r. p.n.e. powstała indyjska pieśń o czosnku, w której twierdzi się, że wydłuża życie o setki lat
  • W Afryce smarowano ciała czosnkiem by uchronić się przed atakami krokodyli

Czosnek na całym świecie jest uważany za niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, dlatego stanowi podstawę wielu narodowych potraw. Jeśli chcemy dbać o nasze zdrowie w zbliżającym się okresie jesienno-zimowym warto często dodawać czosnek do potraw, lecz zanim to zrobimy sprawdźmy czy czosnek, który chcemy kupić jest polski.

.

onix 2Dawid Brandebura

Źródło: Onix

Komentarze