Nikomu nie trzeba go przedstawiać, bo znamy go doskonale. Pomidor został odkryty przez Krzysztofa Kolumba a my powoli odkrywamy wszystkie jego odmiany i zdrowotne właściwości. 

Na naszym portalu mogliście przeczytać dlaczego polskie pomidory są najlepsze na świecie. W wywiadzie z jednym z polskich hodowców tego warzywa zapytałam o różnicę pomiędzy polskimi a zagranicznymi pomidorami. Polskie pomidory charakteryzują się niebywale dobrym smakiem, są dużo bardziej pożywne ze względu na swoją mięsistość, są słodkie, zdrowe, zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu nasz organizm jest oczyszczany z toksyn, które towarzyszą nam przez cały czas. Są dojrzałe a ma to duże znaczenie w tym przypadku ponieważ zagraniczne pomidory są zrywane jako niedojrzałe a dojrzewają dopiero podczas transportu w magazynie lub w sklepie – czytamy w wywiadzie. 

.

Polskie pomidory

Na świecie znanych jest wiele odmian pomidorów Źródło: agrifarmideas.blogspot.com

.

Burzliwa pomidorowa historia

Zanim pomidor jako warzywo trafił na nasze stoły za sprawą Krzysztofa Kolumba uważany był za roślinę trującą. Dekorowano nim domy i ogrody. Rembert Dodens, słynny botanik okresu Odrodzenia o pomidorze  w swojej książce Historia roślin z 1578 r. pisał tak: „To dziwna roślina, niespotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać”. Dziś również to zdanie jest prawdziwe, ale tylko dlatego, że od pomidora można się uzależnić. Zwłaszcza od tych soczystych, dojrzałych z miękką skórką i pysznym miąższem. Jednak zanim pomidor został doceniany musiał odczekać w swej kulinarnej kolejce. Linneusz po łacinie nazwał pomidor „psiankowata wilcza brzoskiwnia”. Miał pewnie na myśli toksyczne łodygi i liście, ale jestem ciekawa jak nazwałby pomidora, gdyby znał smak jego owoców. O pomidorach krążyły legendy, które zepsuły im początkowo karierę. Miały bowiem wywoływać wzdęcia i ‚wiatry’. Krążyły również pogłoski, że pomidor jest afrodyzjakiem, a biblijna Ewa miała poczęstować Adama nie jabłkiem a właśnie pomidorem! Pomidor w Europie nie był znany aż do XVI wieku, za to w Peru można było spotkać przodka dzisiejszego pomidora. Odmiana ta była jednak mniejsza i nie tak smaczna niż ta znana nam dzisiaj. W XIX wieku pomidory zaczynają wreszcie podbijać serca mieszkańców całego świata jednak pierwszy przepis na sos pomidorowy został spisany w 1692 r.W Polsce pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 r. Popularność w naszym kraju zdobyły jednak po pierwszej wojnie światowej. 

.

Odmiany pomidorów

Skoro okazało się, że pomidor wcale nie jest tak straszny jak o nim mówią, to dlaczego nie skorzystać z dobrodziejstw natury i techniki i nie stworzyć innych odmian pomidorów? Dziś na świecie znanych jest wiele odmian pomidorów. Najbardziej znany podział obejmuje pomidory ze względy na ich czas dojrzewania. Wyróżniamy więc:

Odmiany wczesne:

  • maskotka,
  • halicz,
  • syriusz
  • prymus,

Odmiany średnio wczesne: 

  • turbacz,
  • płomień,
  • złoty ożartowski,
  • jeremi,
  • kmicic,
  • riposta,
  • jokato,
  • bursztyn,

Odmiany późne

  • konsul,
  • atlas,
  • bazalt,
  • kalcyt,

Pomidory malinowe: 

  • olbrzym,
  • ożarowski,
  • retro.

 .

Zdrowotne właściwości pomidora

Oprócz tego, że pomidory świetnie smakują, to można je jeść bez ograniczeń! Mają w sobie bardzo dużo drogocennych substancji i minerałów. Działają antynowotworowo, gdyż zawierają w sobie likopen odpowiedzialny również za czerwony kolor pomidora. Ponadto, ma w sobie duże ilości błonnika ale mało kalorii! Cała gama składników takich jak potas, żelazo, cynk, fluor, jod czy karoten, również powinna przekonać Was do pomidora. Więcej o właściwościach pomidorach znajdziecie na naszym portalu. 

.

Nie tylko zdrowy ale jaki smaczny! 

Zupa pomidorowa i inne dania z pomidorów zawojowały nie tylko polskie stoły. Pomidory wykorzystujemy do sałatek, jako dodatek do przystawek, a nawet jako tatar! Pomidorowy sos własnej roboty jest idealny do pizzy, a nadziewane pomidory sprawią, że goście na długo zapamiętają wizytę w Waszym domu. Sos pomidorowy jest nieodłącznym dodatkiem do gołąbków a suszone pomidory to świetny pomysł na lekką sałatkę. 

Aby pomidory na dłużej zachowały świeżość należy pamiętać również o ich prawidłowym przechowywaniu. Pomidory możemy przechowywać około tygodnia w temperaturze około 10 stopni  i nie trzymamy ich w lodówce.

.

Katarzyna Zarówna

Komentarze