Nikomu nie trzeba go przedstawiać, bo znamy go doskonale. Pomidor został odkryty przez Krzysztofa Kolumba a my powoli odkrywamy wszystkie jego odmiany i zdrowotne właściwości.
Na naszym portalu mogliście przeczytać dlaczego polskie pomidory są najlepsze na świecie. W wywiadzie z jednym z polskich hodowców tego warzywa zapytałam o różnicę pomiędzy polskimi a zagranicznymi pomidorami. Polskie pomidory charakteryzują się niebywale dobrym smakiem, są dużo bardziej pożywne ze względu na swoją mięsistość, są słodkie, zdrowe, zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu nasz organizm jest oczyszczany z toksyn, które towarzyszą nam przez cały czas. Są dojrzałe a ma to duże znaczenie w tym przypadku ponieważ zagraniczne pomidory są zrywane jako niedojrzałe a dojrzewają dopiero podczas transportu w magazynie lub w sklepie – czytamy w wywiadzie.
.
.
Burzliwa pomidorowa historia
Zanim pomidor jako warzywo trafił na nasze stoły za sprawą Krzysztofa Kolumba uważany był za roślinę trującą. Dekorowano nim domy i ogrody. Rembert Dodens, słynny botanik okresu Odrodzenia o pomidorze w swojej książce Historia roślin z 1578 r. pisał tak: „To dziwna roślina, niespotykana w tym kraju poza ogrodami niektórych zielarzy… i niebezpiecznie jej używać”. Dziś również to zdanie jest prawdziwe, ale tylko dlatego, że od pomidora można się uzależnić. Zwłaszcza od tych soczystych, dojrzałych z miękką skórką i pysznym miąższem. Jednak zanim pomidor został doceniany musiał odczekać w swej kulinarnej kolejce. Linneusz po łacinie nazwał pomidor „psiankowata wilcza brzoskiwnia”. Miał pewnie na myśli toksyczne łodygi i liście, ale jestem ciekawa jak nazwałby pomidora, gdyby znał smak jego owoców. O pomidorach krążyły legendy, które zepsuły im początkowo karierę. Miały bowiem wywoływać wzdęcia i ‚wiatry’. Krążyły również pogłoski, że pomidor jest afrodyzjakiem, a biblijna Ewa miała poczęstować Adama nie jabłkiem a właśnie pomidorem! Pomidor w Europie nie był znany aż do XVI wieku, za to w Peru można było spotkać przodka dzisiejszego pomidora. Odmiana ta była jednak mniejsza i nie tak smaczna niż ta znana nam dzisiaj. W XIX wieku pomidory zaczynają wreszcie podbijać serca mieszkańców całego świata jednak pierwszy przepis na sos pomidorowy został spisany w 1692 r.W Polsce pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 r. Popularność w naszym kraju zdobyły jednak po pierwszej wojnie światowej.
.
Odmiany pomidorów
Skoro okazało się, że pomidor wcale nie jest tak straszny jak o nim mówią, to dlaczego nie skorzystać z dobrodziejstw natury i techniki i nie stworzyć innych odmian pomidorów? Dziś na świecie znanych jest wiele odmian pomidorów. Najbardziej znany podział obejmuje pomidory ze względy na ich czas dojrzewania. Wyróżniamy więc:
Odmiany wczesne:
- maskotka,
- halicz,
- syriusz
- prymus,
Odmiany średnio wczesne:
- turbacz,
- płomień,
- złoty ożartowski,
- jeremi,
- kmicic,
- riposta,
- jokato,
- bursztyn,
Odmiany późne
- konsul,
- atlas,
- bazalt,
- kalcyt,
Pomidory malinowe:
- olbrzym,
- ożarowski,
- retro.
.
Zdrowotne właściwości pomidora
Oprócz tego, że pomidory świetnie smakują, to można je jeść bez ograniczeń! Mają w sobie bardzo dużo drogocennych substancji i minerałów. Działają antynowotworowo, gdyż zawierają w sobie likopen odpowiedzialny również za czerwony kolor pomidora. Ponadto, ma w sobie duże ilości błonnika ale mało kalorii! Cała gama składników takich jak potas, żelazo, cynk, fluor, jod czy karoten, również powinna przekonać Was do pomidora. Więcej o właściwościach pomidorach znajdziecie na naszym portalu.
.
Nie tylko zdrowy ale jaki smaczny!
Zupa pomidorowa i inne dania z pomidorów zawojowały nie tylko polskie stoły. Pomidory wykorzystujemy do sałatek, jako dodatek do przystawek, a nawet jako tatar! Pomidorowy sos własnej roboty jest idealny do pizzy, a nadziewane pomidory sprawią, że goście na długo zapamiętają wizytę w Waszym domu. Sos pomidorowy jest nieodłącznym dodatkiem do gołąbków a suszone pomidory to świetny pomysł na lekką sałatkę.
Aby pomidory na dłużej zachowały świeżość należy pamiętać również o ich prawidłowym przechowywaniu. Pomidory możemy przechowywać około tygodnia w temperaturze około 10 stopni i nie trzymamy ich w lodówce.
.
Katarzyna Zarówna