Kolor czerwony różnie się nam kojarzy. Z jednej strony jest symbolem rewolucji i krwi, z drugiej miłości, życia i emocji. Ta najgorętsza z barw świetnie urozmaica potrawy, a do tego warzywa o tym kolorze bardzo dobrze wpływają na nasz organizm.
Kolory zawsze miały duże znacznie. Obok purpury, kolor czerwony był często zarezerwowany dla królów. Ciekawostką może być przyznanie przywileju w 1506 roku przez króla Aleksandra Jagiellończyka władzom miasta Toruń na wieczyste używanie tego właśnie koloru. Czerwień w Chinach jest symbolem szczęścia oraz miłości, dlatego panny młode zakładają suknie tej barwy. W Polsce ma przynosić szczęście i odganiać uroki. Szczególnie pamiętają o tym maturzystki zakładając podwiązki oraz matki, które przywiązują czerwoną wstążkę do wózków dzieci. Co ciekawe, czerwony, w Afryce jest uznawany za kolor żałobny.
Czerwone warzywa
W przypadku warzyw każda grupa kolorystyczna ma inne właściwości i inaczej wpływa na nasz organizm. Omawiana grupa świetnie działa na serce, obniża poziom cholesterolu, wspomaga odporność organizmu, a także wzmacnia apetyt.
Czerwona cebula
Ze względu na słodkawy smak oraz kolor świetnie pasuje do sałatek. Poza zawartością takich witamin jak A, B, C i E oraz fluorem, fosforem, manganem, potasem, siarką, wapniem czy żelazem czerwona cebula jest bogata w kwercetyny, silne przeciwutleniacze, które są zalecane przy walce z nowotworami. Poza tym działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, wzmaga apetyt, zwiększa odporność i wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie.
Czerwone ziemniaki
Często mylone z batatami. W smaku są bardzo podobne do zwykłych zmienników. Zawierają witaminy A, B, C, D, E, K i PP oraz cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, wapń i żelazo. Czerwone ziemniaki obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu, usuwają kamienie nerkowe i żółciowe, wzmacniają układ odpornościowy i wzrok. Przeciwutleniacze znajdujące się w tych warzywach zapobiegają nowotworom.
Buraki
Poza witaminami A, B1 oraz C są bogate w takie składniki mineralne jak magnez, miedź, mangan, chlor, fluor, cynk, sód, potas, wapń, czy żelazo. Zawarty w warzywie kwas foliowy pozytywnie wpływa na produkcję krwi. Reguluje jej ciśnienie, obniża poziom złego cholesterolu, ma działanie wykrztuśne, a także chroni przed wirusami. Niezwykle zdrowy jest sok z buraków, do którego potrzebujemy tylko sokowirówkę. Najbardziej znaną odmianą regionalną tego napoju jest Fjut, znany również jako cyrop.
Papryka
Zawiera witaminy B, C, E a także fosfor, magnez, potas i wapń. Jedzenie tego warzywa wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ilość złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą. Papryka zawiera również kapsaicynę, która oczyszcza drogi oddechowe, wspomaga spalanie kalorii, dzięki czemu ułatwia odchudzanie.
Pomidory
Są bogate w witaminę C, a także B, K i PP. Zawierają potas, magnez, mangan, miedź, kobalt, wapń i żelazo. Obniżają ciśnienie krwi oraz zapobiegają zawałom serca i miażdżycy. Mają tylko 15 kcal w 100 gramach i wspomagają trawienie. Pomidory są bogatym źródłem likopenu, silnego antyutleniacza, który działa antynowotworowo oraz odmładzająco. Pomidor świetnie komponuje się z wieloma potrawami, co pozwala uzyskać wyjątkowy smak.
Każde z wymienionych warzyw warto wykorzystywać w kuchni nie tylko ze względu na wymienione wcześniej właściwości, lecz również dla uzyskania odpowiedniego smaku oraz wyglądu potraw, który również jest bardzo ważny.