Papryka zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, odmładza, poprawia nastrój. Różni się właściwościami w zależności od koloru.

W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B i witaminy C oraz związków mineralnych: wapnia, potasu, żelaza czy magnezu. Zatem warzywo to wpływa pozytywnie na nasze ogólne samopoczucie, kondycję układu nerwowego, a nawet kości i mięśni. Reguluje ciśnienie krwi, chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych. Ponieważ ma też sporo błonnika (ok. 2 g w 100 g), sprząta w jelitach i ułatwia pracę układu pokarmowego. Działa moczopędnie, chociaż niezbyt mocno, co przyspiesza dodatkowo proces oczyszczania organizmu.

Różne odmiany papryki powstały nie tylko po to, by cieszyć nasze oczy. Różnią się dość mocno właściwościami i każda skrywa sporo unikalnych zalet.

Każda jest jednak zdrowa. Postaw na paprykę, niekoniecznie w proszku!

.

Składniki

  • papryka czerwona, żółta, zielona
  • 2 średnie białe cebule
  • opakowanie kostki sojowej
  • papryczka chili
  • sól, pieprz do smaku
  • olej
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

.

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Papryki pokroić w paseczki i dodać do cebulki i smażyć jeszcze kilka minut. Zalać odrobin ą wody lub wywaru, dodać koncentrat. Gotować ok. 5 minut. Papryczkę chili pokroić w drobną kosteczkę i doprawić nią danie, aż do uzyskania pożądanej ostrości. Wsypać kostkę sojową, sól, pieprz. Podawać z grzankami zapieczonymi z serem.
.
Jakub Samela

BO TAK – WegePrzestrzeń

Komentarze