Cebularz lubelski został ogłoszony 37. polskim produktem chronionym w Unii Europejskiej, dlatego postanowiliśmy podać przepis na to danie.

Powierzchnię cebularza stanowi cebula pokrojona w kostkę wymieszana z makiem (15-20%). Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia. Cebularze jako pierwsi zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Potem receptura rozprzestrzeniła się po całej Lubelszczyźnie. Przed wojną był wypiekany m.in. przez Żydów kazimierskich i zamojskich. Trudno jednoznacznie określić, kiedy lubelscy rzemieślnicy zaczęli wypiekać cebularze, faktem jest jednak, iż przysmak ten po wojnie szybko rozpowszechnił się w całym regionie. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach sprawiają, że od lat na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z oscypka.

Smak cebularza z każdej piekarni jest nieco inny, jednakże zarówno rzemieślnicy, których piekarskie tradycje sięgają okresu okupacji, jak i zakłady prowadzące działalność od niedawna przyrządzają go z jednakowych podstawowych surowców według ściśle określony receptury.

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Z pierwszymi wzmiankami na jego temat, a także o przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze spotykamy się w XIX stuleciu. Jako pierwsi cebularze zaczęli wypiekać Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, a przed II wojną światową był już on znanym przysmakiem na całej Lubelszczyźnie.

 .

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka soli

 

Farsz:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę a następnie gotujemy w wodzie przez 2 minuty. Odcedzamy wrzucamy do słoika, a następnie dodajemy mak, sól, olej i wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Wsadzamy do lodówki.

Robimy zaczyn. Do tego potrzebujemy drożdże, 2 łyżki mąki i połowę mleka. Wszystko mieszamy w szklance i odstawiamy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie składniki na ciasto. Dokładnie ugniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na mniejsze porcje, rozwałkowujemy do otrzymania odpowiedniej formy, na środek kładziemy cebulę z makiem, a brzegi ciasta smarujemy jajkiem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

firma Onix

www.onix.pl

Komentarze