Połączenie polskich jabłek z serami daje niesamowity efekt. Tym bardziej jeśli zastosować sery wyprodukowane przez naszych regionalnych producentów.

Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Jego nazwa pochodzi od wsi o tej samej w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę jego produkcji. Oryginalny camembert jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania dzięki specjalnym grzybom pokrywa się charakterystyczną białawą pleśnią. 

.

Składniki:

bo tak wege przestrzeń logoMarynata
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • sok z limonki
  • sok z połowy pomarańczy

Camembert

  • 1 camembert
  • zielony pieprz marynowany
  • 250 g borówek
  • oliwa z oliwek
  • jabłko

 .

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty wymieszać, dodać do niej okrągłe plastry jabłka. Odstawić na godzinę. Camembert kroimy na pół, obie połówki układamy na blasze skórką do dołu, tak aby ser się nie rozpłynął. Obie połówki posypujemy zielonym pieprzem marynowanym i zapiekamy w piecu w temperaturze 150 stopni przez 5 minut. W tym czasie wyciągamy jabłko z marynaty i grillujemy, opcjonalnie podsmażamy na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu.

Gdy już camembert zmięknie (ale się nie rozpływa) układamy jedną połówkę na talerzu, na to kładziemy jabłko i drugą połówkę camemberta, cały czas uważając, aby był skórką do dołu.
Borówki wrzucamy do blendera i miksujemy z oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę soli, szczyptę pieprzu cytrynowego. Jeśli powstały dresssing miałby gorzki posmak, można dodać odrobinę cukru trzcinowego. 
 
.
Smacznego!
 
Gotowała Ania Kurach

Komentarze