Bataty podobnie jak ziemniaki zostały przywiezione prze Krzysztofa Kolumba w XVI wieku. Mimo wielu podobieństw nie zostały jednak tak dobrze przyjęte, choć przodkowie mieszkańców Meksyku uprawiali je już 5000 lat temu.

Warzywo ma bardzo ciekawe właściwości. Po pierwsze jest niskokaloryczne, a do tego nie zwiera prawie żadnego tłuszczu. Poza tym jest bogate  w witaminy i minerały. Pomaga na choroby układu krążenia i problemy ze skórą. Więcej na temat tego ciekawego warzywa znajdziecie w naszym artykule: Bataty, czyli słodkie ziemniaki.

 

Bataty uznanie znalazły przede wszystkim w kuchni amerykańskiej i karaibskiej. Bez problemu znajdziemy je również w Azji, gdzie znajduje się 90% ich produkcji. Bulwy mają bardzo ciekawy smak, ładny kolor oraz w porównaniu do ziemniaków zawierają o 50% więcej właściwości zdrowotnych. Materiał pomogła nam przygotować firma Onix, która niedawno wprowadziła do sprzedaży bataty.

 .

Fast food i slow food

Choć fast food istnieje już od tysięcy lat, znany był m.in. w starożytnym Rzymie, to za czasy, w których doszło do największego rozwoju możemy uznać XX i XXI wiek. Żyjemy bardzo szybko, na nic nie mamy czasu, dlatego również jedzenie zostało sprowadzone do dań, które zwykle możemy również jeść w biegu. Powstało tysiące knajp na całym świecie sprzedających najczęściej niskiej jakości, tłuste i niezdrowe produkty, które bardzo źle oddziałują na nasz organizm. Prym w tego typu jedzeniu wiodą nie kto inny jak Amerykanie, jednak i my Polacy dorobiliśmy się swoich fast foodów. Mimo to, fast food nie musi ograniczać się do niezdrowych i pełnych kalorii kanapek. Przyrządzony w odpowiedni sposób zapewnia nam odpowiednią ilość mikro i makroelementów, a przy tym nie trzeba obawiać się kalorii.

W odpowiedzi na rosnące znaczenie fast foodów w 1986 roku we Włoszech powstał ruch Slow Food określający swój cel jako „ochrona prawa do smaku”. Wspierane są regionalne i dobrej jakości produkty oraz regionalne smaki. Propagatorzy tej idei twierdzą, że zamiast biernego przyjmowania smaków lepiej jest je odkrywać. Promowana jest kultura spożywania żywności. Jedzenie powinno być celebrowane, powinniśmy delektować się posiłkiem zamiast szybkiego zapychania żołądka. Za cel organizacja postawiła sobie również walkę z fast foodem poprzez m.in. edukowanie ludności o zagrożeniach z nimi związanymi. Restauracja serwującymi dania zgodnie z wytycznymi Slow Food przyznawane są rekomendacje. W Polsce rekomendowane są tylko cztery restaurację w tym m.in. Atelier Amaro i Restauracja Hugo, z szefem której mieliśmy okazję porozmawiać.

 .

Potrawy z batatów

Słodkie ziemniaki, zwane również batatami świetnie nadają się zarówno do dań typu slow jak i fast. To od Was zależy, którą wersję wybierzecie. Przygotowaliśmy krótkie zestawienie przepisów, na podstawie których łatwo przygotować świetne dania.

 .

Fast food

Frytki z batatów

frytki z batatówSkładniki:

  • Batat
  • 2 łyżki polenty
  • Suszona pietruszka
  • Ostra papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz

 

Bataty obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do miski i polewamy wodą i płuczemy. Osuszamy, polewamy oliwą, posypujemy polentą oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy. Frytki pieczemy na papierze do pieczenia przez około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem jogurtowym.

 .

Chipsy  z batatów

chipsy z batatówSkładniki:

  • Batat
  • Oliwa
  • sól

Bataty obieramy ze skóry i kroimy na cienkie plasterki.  Na blachę do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia, na który kładziemy bataty. Skrapiamy je oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni przez około 20-30 minut, w zależności od grubości chipsów. Po wyciągnięciu posypujemy solą.

 .

Burger z batatów


Składniki:

  • 1 batat
  • 200 g ciecierzycy
  • burger z batatów z sałatą4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • Kawałek imbiru
  • Sos sojowy
  • Ostra papryka
  • Natka pietruszki
  • kumin
  • Sól i pieprz

 

Dodatkowo:

  • 4-5 bułek
  • Sałata lodowa
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Czerwona cebula
  • Jogurt naturalny

 

Ciecierzycę wcześniej namoczoną gotujemy do miękkości. Bataty obieramy i gotujemy. Kiedy będą miękkie wrzucamy do miski. Dodajemy ciecierzycę i za pomocną ubijaczki do ziemniaków rozgniatamy na jednolitą masę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę, starty imbir oraz doprawiamy sosem sojowym, ostrą papryką, natką pietruszki, kuminem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na części i formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej przez 3-4 minut z każdej ze stron. Na podpieczone w piekarniku bułki kładziemy sałatę, następie kotlet, plasterek pomidora, ogórek, posiekanej cebulki. Dodajemy jogurt naturalny lub sos na jego bazie i zamykamy drugą częścią bułki.

 .

miska jedzenia

Slow food

Zupa z batatów

zupa krem z batatówSkładniki:

  • 2 bataty
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • Ząbek czosnku
  • Kawałek imbiru
  • 1 mała cebula
  • Ostra papryka
  • Tymianek
  • Śmietanka
  • Natka pietruszki
  • oliwa
  • Sól i pieprz

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy obraną i pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy a następnie zalewamy wszystko wywarem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, wrzucamy kawałek startego imbiru, doprawiamy tymiankiem, ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotujemy przez około 25 minut, aż wszystko zmięknie. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki.

 .

Zapiekanka z batatów

zapiekanka z batatówSkładniki:

  • 2 bataty
  • 150 g sera owczego lub pleśniowego
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • tymianek
  • oregano
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

Bataty obieramy, a następnie kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Chilli kroimy na kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oliwy i dokładnie smarujemy. Wrzucamy nasze warzywa, dodajemy oliwę oraz przyprawy i mieszamy. Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie na wierz wrzucamy pokrojone orzeszki piniowe i starty ser. Pieczemy jeszcze przez około 8 minut.

 .

Kopytka z batatów

kopytka z batatówSkładniki:

  • 500 g batatów
  • 1 jajko
  • 130 g mąki orkiszowej
  • Słodka papryka
  • sól

Bataty gotujemy. Kiedy są miękkie odcedzamy, obieramy i przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie ugniatamy ubijaczką do ziemniaków. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy. Zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na kawałki, rolujemy i tniemy na kopytka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do momentu wypłynięcia.

 .

Slow vs fast

Zaprezentowane tutaj przepisy z pewnością pokazują jak różnorodnym i ciekawym warzywem jest batat. Można z niego stworzyć naprawdę smaczne i interesujące potrawy, które będą wszystkim smakowały. Mimo to pozostaje jedna kwestia do rozstrzygnięcia w przypadku batatów: slow czy fast?

.

Którą wersję wolicie?

.

.

Dawid Brandebura

Komentarze