Niezaprzeczalnym królem wśród polskich zup jest rosół. Każdy z nas powinien potrafić przyrządzić tę potrawę, bez dodatku kostek rosołowych.
Nie ma polskiej kuchni bez rosołu. Podajemy go na wielu uroczystościach oraz podczas niedzielnych obiadów. Historia zupy jest bardzo długa, o czym możecie się dowiedzieć z naszego artykuły: polski rosół, amerykański celebryta. Istnieją różne odmiany potrawy. Można go przygotować na bazie samych skrzydełek z kurczaka, lecz prawdopodobnie najlepiej smakuje z dodatkiem drobiu i wołowiny.
Często zastanawiamy się co zrobić z warzywami oraz mięsem, które zostają po przygotowaniu zupy. By niczego nie zmarnować można je wykorzystać jako farsz do takich potraw jak pierogi lub kartacze.
.
Składniki:
- 1 kura
- 400 g szponder wołowy
- 2 pęczki włoszczyzny
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek lubczyku
- 8 ziarenek pieprzu
- 4 goździków
- 5 liści laurowych
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
.
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy i kroimy. Cebulę obieramy i opalamy nad ogniem. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wrzucamy mięso oraz warzywa i zalewamy zimną wodą. Dodajemy pieprz, goździki, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wstawiamy na wolny ogień na 3,5 godziny Solimy i dodajemy lubczyk oraz natkę pietruszki. Trzymamy jeszcze około 0,5 godziny.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki oraz domowym makaronem.
.
Smacznego
Dawid Brandebura