Flaki to tradycyjna i gęsta mięsna zupa, a jej nazwa pochodzi od jednego z głównych składników potrawy – oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Co ciekawe, używa się również żołądków jeleni, danieli i łosi.

Ponoć flaki były jedną z ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły i od tego czasu są popularne na ziemiach polskich. To jednak nie wszystko: potrawa ta dotarła również do Czech, Austrii, Francji, Niemiec, Włoch oraz w kuchni kilku krajów azjatyckich.

Czeska dršťková polévka jest równie popularna (także na Słowacji) co flaki w Polsce, a główną różnicą jest znaczna dola czerwonej mielonej papryki – co nadaje jej charakterystyczną czerwona barwę, oraz kminku.

Szczególnie cenione w kuchni francuskiej są flaki z Caen, krojone w kwadraty, z dodatkiem cydru i kalwadosu.

W kuchni tureckiej flaki (tur. İşkembe Çorbası), doprawiane cytryną, octem i czosnkiem uważane są za jedną z potraw narodowych.

W Bułgarii znana jest шкембе чорба (bułg. szkembe czorba), która od tureckiego wariantu różni się przede wszystkim dodatkiem słodkiego mleka.

Znany jest również wariant flaków, w którym zamiast żołądków wołowych wykorzystuje się żołądki lub mięso drobiowe, a potrawę nazywa się flakami drobiowymi.

.

Składniki

  • 1 kg flaków wołowych,
  • 1/2 kg móżdżk
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 strąki słodkiej papryki
  • 1 strąk ostrej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • tłuszcz
  • sól

.

Sposób przygotowania

Flaki umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do bogracza, ugotować. Miękkie flaki wyjąć, pokroić na paski, a wywar przecedzić. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu. Do cebuli dodać mieloną paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać flaki, podlać wywarem, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, listek laurowy, ziarna pieprzu, zmiażdżony czosnek. Gotować bez przykrycia do miękkości. Móżdżek umyć, pozbawić błon, pokroić na duże kawałki, dodać pod koniec gotowania. Przyprawić ponownie wedle uznania. Podawać z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

.

Smacznego

Walenty Kania

Komentarze